Aktuellt / Senaste nytt

En pratstund med skogsägaren Mattias

Publicerad 2024-04-22

Vad är det bästa med att vara skogsägare och vad är nästa åtgärd i din skog? Vi fick en kort pratstund med skogsägaren Mattias Johansson. Han äger skog i de sydöstra delarna av landet, i Bromölla och Lessebo, samt i Malå i Västerbotten.

Hur blev du skogsägare?

– Jag har alltid varit intresserad av natur, skog och vilt. För drygt tio år sedan beslöt jag mig för att investera i skog. Jag har flera skogsfastigheter, men den som jag kallar min hemfastighet ligger på Ryssberget i Bromölla i södra Sverige. Den är på 35 hektar. Genom åren har jag byggt ut det torp som fanns på fastigheten när jag förvärvade den. Jag är numera där så mycket jag bara kan och det är det som känns mest hemma.

Skogsägaren Mattias Johansson.

Skogsägaren Mattias Johansson.

Vilken typ av skog äger du?

– På Ryssberget är det mest gran, men jag vill gärna att det blir mer bok, som det ursprungligen var på den marken, i den mån det nu går. Det är mitt ”hundraårsprojekt”. Fastigheten i Lessebo är på 270 hektar och består mest av gran, och i Malå är det 132 hektar skog, som domineras av tall.

Vad är nästa åtgärd i din skog?

– I Lessebo blir det röjning nu på vårkanten. Vi har precis avslutat en slutavverkning där.

Det här har jag alltid med mig när jag går ut i skogen

– Min telefon! Då kan jag använda den för att dokumentera mina planer. Sydveds app för skogsägare är ett väldigt bra verktyg när man är ute i sin skog.

Favoritmat i matsäcken när du är i skogen?

– Grillad korv är alltid gott!

Vad är det bästa med att vara skogsägare?

– I mitt vardagliga arbetsliv, som konsult inom redovisning och affärsrådgivning, så handlar väldigt mycket om idag och nästa månad och så vidare. Som skogsägare tar jag långsiktiga beslut som kommer påverka den skog som mina barn och kanske barnbarn sedan skulle kunna ta över. Det är få förunnat att kunna lämna det avtrycket. Man får ett större perspektiv på saker och ting och inser hur liten man är och att man ska ta vara på sin stund på jorden.

Sydveds app för skogsägare är ett väldigt bra verktyg när man är ute i sin skog tycker Mattias.

Sydveds app för skogsägare är ett väldigt bra verktyg när man är ute i sin skog tycker Mattias.