Sven bor på en släktgård i Bollnäs. Han äger 42 hektar skog, som främst består av tall. Han är en aktiv skogsägare som röjer mycket själv och har en långsiktig plan på hur skogen ska skötas. Men han har också ett annat intresse.
– Jag gick en biodlarkurs under pandemin, främst för att vi hade många fruktträd och ville ha fler pollinerare. Det var som att öppna en helt ny fantastisk värld, jag lär mig massor, berättar han.
Han har två bigårdar med sex bikupor i varje gård. Den ena gården är hemma i trädgården och den andra uppe mot skogen. Sven tycker att det roligaste är att sköta bina, följa deras behov och få samhällena att växa:
– Det är bisamhället som bestämmer. Blir det för trångt eller om de tycker att drottningen börjar bli för gammal, då svärmar de och drar vidare. Min roll är att skapa de bästa förutsättningarna.
Sven är noga med att det inte ska bli inavel. Efter att drottningen varit ut och parat sig under de första
dagarna i sitt liv, samlar hon på sig sädesvätska som räcker tre till fyra år. Det är viktigt att det hela tiden föds nya bin och att det inte blir inavel för då skapas arga bin. Sven brukar leta reda på drottningen som är större än övriga bin och byta ut henne efter några år.
Inbyggd GPS
Om man flyttar en bikupa två meter till vänster efter att ett bi flugit ut, kommer det inte att hitta hem igen. Om man däremot flyttar kupan tio meter bakåt hittar den.
– Om man flyttar en bikupa när bina är instängda kan man sedan täcka öppningen med granris, så att de får krypa ut. På något förunderligt sätt nollställs GPS:en och de hittar hem, även om man flyttat kupan fyra kilometer.
Sven märker skillnad på både smak och färg på honungen från de bigårdar som ligger vid skogen och de som är hemma i trädgården.
– Det blir en blommigare smak på trädgårdshonungen. Den i skogen får mer smak av blåbärsris och
kan dra in ljungpollen i kupan och då blir honungen svårslungad. Man behöver vara mer alert och ta den i tid, förklarar Sven som valt att sälja honungen oslungad på bulk. 50 kg häller han på burk och säljer själv.
– Jag säljer just nu det mesta på bulk till en annan biodlare som har slungutrustning, kanske investerar jag i eget slungrum på sikt.
Skörd på 120 kilo
Några som handlar direkt av Sven använder honungen till bakning. En restaurang odlar chili och köper honung för att göra inläggningar. Förra året gav skörden 120 kilo, i år blir det mer då Sven har fler kupor. Rent ekonomiskt har det mesta återinvesterats i utrustning, men det är stor efterfrågan på honung.
– Det finns potential att växa för den som vill. Det råder en bra marknad för honung, där man kan få runt 180 kronor för 500 gram. Det finns även andra biprodukter som vax och pollen, så det är en fråga om tid och intresse. Min plan är att bisysslan ska växa, det är helt fantastiska insekter som gör stor nytta för skog och mark.