Aktuellt / Senaste nytt

Glass i stora fiberbaserade lass

Publicerad 2020-06-23

Vaniljglass och jordgubbar en varm sommardag. En kombination som känns helt rätt för många av oss. Men visste du att det också finns starka kopplingar mellan glass och just din skog? Allt från klassiska glasspinnen i bok, till träsked i björk från sia Glass och nu senast även deras förnybara förpackning som är tillverkad av Stora Enso, en av Sydveds ägare.

I sin strävan att ersätta plastprodukter med förnyelsebara alter­ nativ från till exempel skogen tar glassbranschen viktiga steg just nu. Aktivt Skogsbruk har pratat med såväl glassjätten Sia Glass som den lilla lokalproducenten Grenna Glass och deras besked är tydligt: Kvalitetsglass packas i papper!

Träsked till glassbägaren

På Sia Glass i halländska Slöinge tillverkas varje år 3,5 miljoner pinnglassar och 19 miljoner liter glass.

– Vi är noga med en hållbar process när vi tillverkar vår glass. Självklart går det igen även när vi väljer förpackningar och förbruk­ningsartiklar till glasskiosker med mera. Vi har sedan förra året en speciell grupp som jobbar dedikerat med projekt för att utveckla våra förpackningar mot mer förnybara material. Det handlar att ta små steg hela tiden för att göra hållbara val, säger Helena Stenström, som är företagets hållbarhetschef.

Köper du ett par kulor Sia Glass i en glasskiosk i sommar kommer du att få avnjuta dem med en träsked som gjorde entré under förra året.

– Vi gick ifrån plastskedarna och har nu en fin träsked i björk. Det har funnits trävarianter även tidigare, men de har mer varit som en liten spatel – det här är en riktig sked. Alla glassbägare är tillverkade av FSC-­märkt papper och grön PE* i förpackningar baserat på 100 procent förnybara råvaror, berättar Helena.

Annars är glasspinnen en riktig klassiker när man tänker på kopp­ lingen mellan skog och glass.

– Våra 3,5 miljoner pinnar är tillverkade av bok. Det är ett träslag som inte avger smak och inte "flisar upp sig".

*PE är det vanligaste barriärskiktet för att exempelvis klara att hålla vätska.

Sommartid är glasstid. Trenden är tydlig, allt mer glass packas i fiberbaserade förpackningar. Och köper du i glasskiosken kan du räkna med träskedar och papperssugrör. Foto: David Söderlind

Sommartid är glasstid. Trenden är tydlig, allt mer glass packas i fiberbaserade förpackningar. Och köper du i glasskiosken kan du räkna med träskedar och papperssugrör. Foto: David Söderlind

Träsked av björk.

Träsked av björk.

Stora Enso-tillverkad förpackning

Vårens utveckling till följd av Coronaviruset har ändrat produk­tionsflödena något på Sia Glass.

– Efterfrågan från glasskiosker och restauranger har minskat, medan produkter som du och jag kan köpa i frysdisken i livsmedels­butiken har ökat. Under en period såg vi till och med vissa bunk­ringstendenser på glass, berättar Helena Stenström.

Just när det gäller konsumentförpackningarna har Sia Glass gjort flera förändringar de senaste åren. Förra året introducerade man en ny förpackning för sitt laktosfria och ekologiska sortiment. Den består till mer än hälften av förnybart material och är tillverkad av Stora Enso, som ju är en av Sydveds ägare.

Den nya burken består till största delen av förnybar råvara och minskar Sia Glass klimatpåverkan med 50 procent jämfört med den tidigare förpackningen. Burken sorteras som papp i återvinningen. Helena Stenström berättar att alla förpackningar noggrant har kartlagts och nya alternativ testas i flera parallella utvecklingsprojekt. Ett arbete som bland annat resulterat i en helt ny pappersförpack­ning till premiumglassen "Vår finaste".

– Där såg vi ett prioriterat område eftersom de tidigare förpack­ningarna var tillverkade av svart plast som inte gick att återvinna. Nu är det en 100 procent förnybar förpackning i papper. Och det är häftigt att se vilken exklusiv känsla det blir med en snygg pap­persburk.

Både nanocellulosa och biokompositer som i grunden kommer från din skog kan användas i en mängd olika produkter; livsmedelsförpackningar, vätskeförpackningar, förpackningar för snabbmats- och take awayprodukter, specialpapper, barriärskikt, beläggningar och lim. Foto: Bosse Lindqwist

Både nanocellulosa och biokompositer som i grunden kommer från din skog kan användas i en mängd olika produkter; livsmedelsförpackningar, vätskeförpackningar, förpackningar för snabbmats- och take awayprodukter, specialpapper, barriärskikt, beläggningar och lim. Foto: Bosse Lindqwist

Stora utmaningar

En pappersburk kan ju låta enkelt. Men det är viktigt att tänka på att glassförpackningar utsätts för stora utmaningar.

– Den ska tåla att fyllas med glassmix, snabbt kylas ner, packas effektivt för distribution, vara säljande i frysdisken, enkel att hantera för konsument, kunna återförslutas flera gånger. För att inte nämna att klara temperaturskillnaderna som uppstår när vi transporterar hem den till frysen från butiken eller när du tar in och ut glassen från frysen vid olika tillfällen, beskriver Helena.

– Och vi får inte glömma bort att i all livsmedelsproduktion har förpackningen som första prio att skydda själva livsmedlet, säger Helena.

100 procent pappersförpackningar

Hos glassfabrikör Anders Ahlenius på Grenna Glass i sommar­ metropolen Gränna har förpackningar i papper varit självklart sedan han började göra glass 2012.

– Vi är noga med hållbarhetsperspektivet i allt vi gör. Självklart är förpackningarna centrala i det. Precis som när vi väljer råvaror till vår glass.

Företaget började att tillverka glass i liten skala till en lanthandel 2012. Då gjorde de runt 100 liter en sommar, och idag tillverkar de omkring 15 000 liter glass om året. Glassen säljs både i caféet, som de har i anslutning till tillverkningen i Gränna, och genom olika återförsäljare i Småland. Hela sortimentet packas uteslutande i pappersförpackningar.

– Exklusiva glassmärken har satt trenden. Dyrare glass passar i pappersförpackning. Vi har både halvlitersförpackningar och portionsförpackningar i papper. Det föll sig naturligt, även om det för oss som liten aktör finns utmaningar i att optimera förpacknings­dekorer så att det inte blir för dyrt eftersom vi måste beställa stora volymer av varje dekor.

Såklart för ett Grännaföretag finns en polkaglass i sortimentet. Och en lingonglass är ju nästan lika självklart när vi är i Småland.

– Lingonglassen är häftig. Vi kallar den "Syrliga lingondrömmar". Tillsammans med en kula "Pastorns bittra pistage" sitter den fint i sommarkvällen, tipsar Anders Ahlenius.

Text: David Söderlind