Aktuellt / Senaste nytt

Huggare – lika viktiga då som nu

Publicerad 2023-07-07

På Sydved har vi anställda motormanuella huggare som främst hugger bok, ek och röjer ädellövsföryngringar. Huggare som hugger för kvalité till sågverk och lämnar fina bestånd för utveckling till kommande skogliga åtgärder.

Motormanuella huggare, manuella huggare, skogsarbetare, skogshuggare eller huggare – kärt yrke har många namn. Maskiner har ersatt en del av huggarnas roll, men i lövskogen behövs de lika mycket då som nu. Ingen maskin kan ersätta en huggares yrkesskicklighet att hugga, kvista och aptera till sågverken som bland annat omvandlar virket till fina ekgolv eller whiskeykorkar i England. Det är en betydlig skillnad på en apterad ek- eller bokstock från en manuell huggare som omsorgsfullt noterat stockens svagheter och styrkor för att lyfta stockens hela värde.

”Huggare kan skapa underverk i skogen”
En huggare kommer ut i skog och mark oavsett väder och årstid. Sydved jobbar lika långsiktigt med sina skogshuggare som vi gör med den ädellövskog som huggarna sköter om. Huggarna besitter kunskap i vad kvalité är, med glimten i ögat. Berättelser finns om huggare som glömt bort sin rast för att det är så roligt att arbeta i skogen. Men rast är viktigt för såväl återhämtning som för säkerheten.

Med erfarenhet lär sig huggaren att vara här och nu och inte stressa. Vid stress eller ”jag ska bara”, kan det lätt bli fel och olyckor kan ske. Finns intresse för såväl skogliga åtgärder som kvalité, kan huggare skapa underverk i skogen. Det gäller att inte ha för bråttom, skogen ska klara en åtgärd men ändå stå kvar. Planering är viktigt så att träd inte fälls fast i andra träd eller blir svåra att skota ut ur skogen.

Det känns nog lite i hjärtat av att få komma tillbaka till en yta som höggs för 5-7 år sedan och se hur tidigare åtgärder gynnat beståndet. Det är fint att som virkesköpare se när huggarna hugger skogen som om den vore deras egen. När jag möter huggarna i skogen och de vrider upp visiret ser jag lyckan i deras ögon. En lycka som lyser så starkt att ord inte behövs. Frisk luft och en stark kropp med förmågan att hitta sin egen teknik till vad som passar kroppen bäst, det är a och o. Ingen dag är den andra dagen lik och det är viktigt att vara lite av en problemlösare. En arbetskamrat eller två är viktigt för säkerheten och för att ha någon att bolla tankar och idéer med över en kopp kaffe.

Bedömning sker om stocken är en diamantstock eller blockstock till Kährs. Trädet bedömdes ha två diamantstockar.

Bedömning sker om stocken är en diamantstock eller blockstock till Kährs. Trädet bedömdes ha två diamantstockar.

Gallring av bok.

Gallring av bok.

Kvistning av bok under hösten.

Kvistning av bok under hösten.

Text och foto: Helena Ericson