Aktuellt / Senaste nytt

I framtiden får du en digital tvilling av din skog

Publicerad 2024-01-04

Tänk dig att du kan skapa ett digitalt framtidsscenario, där du ser hur ditt bestånd kommer att se ut om 100 år om du sköter den på ett visst sätt. Här delar Linda U Johansson med sig av möjligheter och utmaningar med framtidens digitala miljöer.

Hon har jobbat 25 år inom IT och började arbeta med VR, Virtual Reality, redan 1997.

– Då var internet ganska nytt för människor och vi låg nog lite i framkant. Jag var med och skapade simulationer av Audibilar för att testa hur vi kunde utveckla produkten på olika sätt, säger Linda U Johansson, IT-specialist och författare.

VR står för virtuell verklighet. Genom att sätta på dig ett par VR-glasögon kan du förflytta dig i tid och rum, fast du egentligen är kvar på samma ställe. Du upplever en datorsimulerad miljö, din hjärna luras att tro att du befinner dig i de händelser som utspelar sig på skärmarna inne i glasögonen. VR används exempelvis för att skapa häftiga spel, men också för att gå på visning i en bostad eller att vandra runt på en gata i Paris, utan att vara där.

Nästa version av internet

Linda har nyligen gett ut boken ”Metaverse Mayhem: AI och Metaverse – vad händer nu? Underbara möjligheter och oerhörda risker”.

– Enkelt förklarat kan man säga att Metaverse är nästa version av internet. Vi kommer att kunna se data runtomkring oss med hjälp av olika typer av teknologier. Med VR hamnar vi i en annan digital värld, med AR, Augmentet Reality, förstärks verkligheten. I framtiden kommer vi ha glasögon på oss med digitala moment i, som förstärker vår verkliga värld, berättar Linda.

Hon menar att det är barnen som först förstått vad Metaverse är.

– För många äldre kan det kännas ogreppbart. Men barnen har växt upp med spelvärlden som exempelvis spelet Roblox, där de kan bygga upp världar med sina avatarer och där de interagerar med vänner. För dem är detta inget konstigt, säger Linda.

Men hur kommer vi då ha nytta av Metaverse och AI i framtiden?
– Vi kommer att ha glasögon som vi kan ladda ned appar till. Du kan exempelvis få undertexter i dina glasögon när någon pratar ett språk som du inte förstår, du kan få information om en byggnads historia, bara av att du tittar på byggnaden. För att bara nämna några exempel.

Digitala tvillingar

Framtidens e-handel kommer också utvecklas mycket, tror Linda.

– Vi kommer kunna köpa digitala avatarer* av det vi vill ha. Tänk dig att du vill ha en soffa, då kan du först testa att möblera med soffan i en digital bild av ditt vardagsrum för att se att den verkligen passar innan du får den verkliga soffan hemskickad till dig. På det här sättet kommer vi slippa många returer av varor, säger Linda.

Andra användningsområden kan vara att du skapar en digital tvilling av din bostad, så att du kan se exakt hur alla ledningar går innan du borrar i väggen. Även kläder kan du prova digitalt i olika storlekar innan du köper dem på riktigt.

Linda U Johansson, föreläsare och författare menar att skogsägare kommer att ha mycket nytta av AI i framtiden. Foto: Jennifer Nilsson

Linda U Johansson, föreläsare och författare menar att skogsägare kommer att ha mycket nytta av AI i framtiden. Foto: Jennifer Nilsson

Hur skulle då en skogsägare kunna ha nytta av Metaverse och AI?
– Du kommer kunna få en digital tvilling av din skog. Den skapas genom att drönare kör genom skogen och filmar beståndet. Med den digitala tvillingen kan du sedan testa att avverka med olika metoder och föryngra med olika trädslag och se vad det blir för utfall innan du tar dina beslut. Vad är mest lönsamt? Vad är bäst ur ett hållbarhetsperspektiv?

Hon ger fler exempel: Med hjälp av AI-teknik kommer du kunna identifiera vilka träd som är mest vitala och vilka träd som löper mest risk för att få angrepp av skadedjur, till exempel. Du kommer kunna se exakt hur skogen kommer växa och vilka träd som bör avverkas, när och hur.

Du kommer kunna simulera olika väder och se hur beståndet påverkas av det, du kan skapa ett virtuellt framtidsscenario och se hur din skog kommer att se ut om 100 år om du sköter den på ett visst sätt. AI hjälper oss att analysera helheten. Vi får ett beslutsunderlag som är bättre än att gissa.
En dag har du inte möjlighet att åka ut i skogen med virkesköparen, då kanske ni gör en virtuell skogsvandring i stället och tittar i den digitala miljön på vad som behöver göras.

Utbildning i en VR-värld

Redan nu används digitala tvillingar inom många områden.

– Många fabriker gör digitala simuleringar av produktionen för att se hur de kan effektivisera verksamheten.

Under pandemin behövde Volvo utbilda 700 montörer som skulle bygga om vanliga motorer till elmotorer, men de kunde inte vara på plats i fabriken.

– Då utbildades de i stället i en VR-värld, där de kunde lära sig allt om motorerna och arbeta digitalt. Det har fungerat så bra att Volvo fortsätter med den här typen av utbildningar. Även Ericsson har anordnat utbildningar för personer som klättrar i master. De får känslan av att arbeta på hög höjd i en VR-värld.

Men det finns också risker med den digitala utvecklingen. AI kan ge felaktig information och har inte samma moraliska kompass som människan.

– Det kan också vara svårt att avgöra vilka vi kommunicerar med digitalt: är det en människa eller en reklamfinansierad avatar? Vi måste bli mer källkritiska. Våra hjärnor kommer också att utsättas för mycket intryck. Samtidigt så hänger allt på människors kreativitet. Vi ska se det här som ett hjälpmedel och vi kommer använda de delar som skapar ett värde för oss.

  Vad är vad ?

 • AI
  Artificiell Intelligens, AI, är ett samlingsnamn för datasystem som kan känna av omgivningen, hantera och lösa problem för att uppnå ett visst mål. AI används i dag för att analysera stora mängder data, fatta beslut och automatisera uppgifter. ChatGPT kanske du har hört talas om. Det är en chatrobot som kan leverera en text som du ber den om, allt från uppsatser och dikter till att sammanfatta en forskningsrapport. När du använder ansiktsigenkänning för att låsa upp mobilen sker det med AI-teknik. AI används inom de flesta branscher, som exempelvis handeln för att planera lagerhållning och optimera produkter.

  AR
  AR står för Augmentet Reality, vilket innebär att verkligheten förstärks med en digital värld. Sinnesintrycken kommer från verkliga och digitala källor samtidigt. Spelet Pokemon Go är ett exempel. Spelare samlar virtuella monster från verkliga platser med sin mobiltelefon. AR används i dag exempelvis inom produktion och byggsektorn. En medarbetare kan få lära sig hur en viss maskin ska skötas genom AR.

  VR
  VR står för virtuell verklighet. Genom att sätta på dig ett par VR-glasögon kan du förflytta dig i tid och rum, fast du egentligen är kvar på samma ställe. VR används exempelvis för att skapa häftiga spel, men också för att gå på visning i en bostad eller vandra runt på en gata i Paris, utan att vara där.

  Metaverse
  Enkelt förklarat kan man säga att Metaverse är nästa version av internet. Det är en virtuell värld där människor interagerar som digitala avatarer.

  Avatar
  En digital avatar är en digital bild som representerar en användare. Avataren agerar och interagerar i en virtuell värld, men styrs av en människa. Det kan exempelvis vara ett barn som interagerar med vänner med hjälp av en avatar i spelet Roblox.

Text: Sanna Casson Foto: Lasse Arvidson