Bred infart/utfart är underlättande

Bred infart/utfart är underlättande

Aktuellt / Senaste nytt

Jacobssons Åkeri om hur en bra vändplan ser ut

Publicerad 2021-09-07

Ett bra avlägg där lastbilarna kan komma till och lasta är en förutsättning för att få till en bra avverkning. Avlägget ska helst ligga så att en lastbil med vagn kan komma åt att lasta. För att skapa ett bra avlägg kan man ibland behöva fixa till eller skapa en ny vändplan.

– Oftast är det inte vägarna det hänger på, utan vändplanen som gör att man inte kommer åt med bil och vagn.

Vi har pratat med Conny på Jacobssons åkeri, som kör för distrikt Falköping, om hur han anser att en bra vändplan ska vara uppbyggd.

Om man bygger en vändplan där lastbilen vänder på ett så kallat T-kors ska man tänka på att se till att bygga vägen så lång i ändarna att vagnen hinner räta ut sig. Det är minst 25–26 meter som går åt till det enligt Conny.

När man bygger vändplanen ska man också försöka se till att utforma den så att lastbilarna backar åt vänster.

– Det är svårt att se vart man har vagnen i backspegeln när man backar höger.

Det går att backa åt höger men då behövs en bredare väg för att det ska bli bra. Det finns också vändplaner som är utformade som ett päron. Att tänka på är att se till att det inte blir för smalt längs upp i päronet. En annan sak som Conny också påpekar är att det tar mer plats att bygga en vändplan likt ett T.

Vilken typ av vändplan föredrar du?
– Päron. Det är enklare på vintern. I regel lutar vägarna, vilket gör att vagnen kan börja kana, det är enklare att bara köra runt.

Text och foto: Rickard Andertun