Aktuellt / Senaste nytt

Livsmedelsförpackningar i formpressad fiber

Publicerad 2020-03-05

Snart ser vi ännu fler produkter från skogen på marknaden. Under första delen av året väntas förpackningar för snabbmatsrestauranger från Stora Ensos bruk i Hyltebruk finnas till försäljning.

I mars 2019 informerade Stora Enso om investeringen på fem miljoner euro i en ny produktionslinje för att tillverka produkter av formpressad fiber vid Hylte bruk. Nu är flera produkter i form­ pressad fiber snart ute på marknaden.

Massan maskinpressas

Tekniken med formpressad fiber gör att man kan tillverka cirkulära produkter, det vill säga produkter som är förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara, och som inte innehåller någon plast. Produkterna tillverkas av olika typer av kemisk massa och kemi­ termomekanisk massa som sedan maskinpressas till önskad form. Råmaterialet tillverkas i Sverige och Finland, och konverteringen till färdiga produkter sker vid Hylte bruk. Den årliga kapaciteten under det inledande teststadiet kommer att vara cirka 50 miljoner produkter.

I början av 2020 lanserar Stora Enso produkter under namnet PureFiberTM. Några exempel är engångsförpackningar som muggar, skålar, tallrikar och lock till kaffemuggar. Produkterna i PureFiberTM är helt fria från plast och kan antingen återvinnas eller komposteras efter användning.

Biologiskt nedbrytbara barriärer

Stora Enso fortsätter att utveckla formpressade fiberprodukter och i slutet av 2019 blev det klart att Stora Enso börjar samarbeta med hs Manufacturing Group (hsmg), för att utveckla barriärer för formpressade fiberprodukter.
Stora Enso kommer att använda HSMG:S PROOĒAN TM ­teknik för livsmedelsförpackningar. Tekniken består av ett biologiskt ned­ brytbart och återvinningsbart tillsatsmedel som förser fiberbaserade förpackningar med vatten­, fett­ och oljeresistenta egenskaper.

– Tack vare det här samarbetet kan vi utforma nästa generations barriäregenskaper och utforska nya användningsområden för plast­ fria produkter, säger Sohrab Kazemahvazi som är chef för enheten formpressad fiber på Stora Enso.

Tekniken med formpressad fiber gör att man kan tillverka produkter som är förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara.
Text: Annsofie Öhman Foto: Stora Enso