Aktuellt / Senaste nytt

Möt Niklas Fogdestam – ny skogsbruksutvecklare på Sydved

Publicerad 2020-06-17

Sydved har fått en ny skogsbruksutvecklare, Niklas Fogdestam som är jägmästare och nu har flyttat med sin familj från Uppsala till den lilla byn Boalt i Skåne.

Niklas är 45 år och kommer närmast från en tjänst som distriktschef på Mellanskog, innan dess jobbade han på Skogforsk med frågor som rörde skogsteknik. Till en början kommer han arbeta vid sidan av en av Sydveds nuvarande skogsbruksutvecklare Thomas Höijer, som går i pension i slutet av året.

– Jag kommer bland annat ansvara för Sydveds certifiering, FSC och PEFC, och IS01400. Den här tjänsten som skogsbruksutvecklare är ganska bred, med ännu inte helt utarbetade områden. Så vi får se vilka fler områden som blir "mina". Men, min ambition är att göra verkstad av det jag lärt mig om skog och skogsbrukande, och att Sydved ska bli ännu bättre på skogsbruk!

Flytt till släkthus

Niklas kommer från Uppsala, och har precis flyttat till den lilla byn Boalt i Skåne med sin fru Lovisa och deras två små döttrar, 4 och 7 år gamla.

Lovisa, som kommer jobba som gymnasielärare i Osby, har rötter i Skåne och hennes familj är från Visseltofta.

– Vi har flyttat in i ett släkthus, så kommer nu behöva lägga en hel del tid på att rusta huset så att det funkar för permanentboende. Hittills har vi mest använt det som fritidshus, berättar Niklas.

Egen skogsfastighet och båtar

Förutom byggnadsvård och trädgårdsjobb, så hoppas han kunna ägna mer tid åt den skogsfastighet i Blekinge som han har med sin bror.

– Jag har också jobbat inom försvarsmakten, är sjöofficer, och har ett stort sjö- och båtintresse. Får se hur det blir med det intresset här mitt i landet... Nu har jag bara en roddbåt och kajak. Sen gillar jag att jaga och fiska, som alla här i branschen.

Hur kom det sig att du fastnade för Sydved?
– Jag har hört mycket bra om Sydved och känner flera som verkar trivas väldigt bra där!, konstaterar Niklas.

Text: Annsofie Öhman