Martin Ferlinger har kört åt Sydved sedan 2019.

Martin Ferlinger har kört åt Sydved sedan 2019.

Aktuellt / Senaste nytt

Möt vår entreprenör Martin Ferlinger och hans Terri

Publicerad 2023-01-20

Martin är verksam i södra halvan av Skåne och har kört uppdrag åt Sydved sedan 2019. Hans Terri 34C.1 är utrustad med ett klippaggregat med sågsvärd. Det gör den utmärkt till åtgärder där huvudsortimentet är flis, som till exempel kantklippning av dammvallar.

Storleken på maskinen gör att den också är flitigt anlitad vid naturvårdsåtgärder, där det är extra stort fokus på markskoning. Martin berättar själv vad han tycker är roligast med hans körningar:

– Det blir ju väldigt varierande körning. Man kan väl säga att varje uppdrag vi gör är ett specialuppdrag på ett eller annat sätt. Det gör att jag utvecklas som förare och jobbet blir aldrig långtråkigt. När jag skaffade maskinen trodde jag till exempel inte att jag skulle köra bokröjning eller hamla pilar. Men det är jobb som visat sig väldigt uppskattade av markägare.

Specialåtgärder passar Terrin

Sydveds virkesköpare Jonas Blomqvist anlitar gärna Martin och hans Terri:

– Det finns så mycket specialåtgärder där jag tycker Terrin passar, och ibland är det också enda alternativet. Här vid denna dammvallen så är vissa passager så smala att någon annan maskin inte hade kommit fram. Eller vid tätortsnära åtgärder där målbilden är att det ska bli väldigt rent och snyggt efter en gallring, samtidigt som man vill minimera markpåverkan. Där passar det perfekt att klippa ut flis med Terrin.

Att maskinen är liten gör också flyttarna smidiga med en vanlig tridemlastbil, vilket ger en låg flyttkostnad. Och kostnadsfrågan är något som ofta kommer på tal när man pratar om åtgärder med Terri.

Rätt objekt a och o

Martin och Jonas är båda överens om att maskinen inte ska jämföras i produktion med en vanlig gallringsmaskin eller skotare. Utan med det aggregatet som denna Terrin har så ska den ses som just en specialmaskin där målbild och omständigheter gör att den är bäst lämpad.

– Det ligger ju ett stort ansvar på mig som virkesköpare att sätta Martin på rätt objekt och att ge markägaren rätt förväntan inför åtgärden. Där tycker jag att vi har ett väldigt bra samarbete och har ofta en dialog inför varje objekt gällande utförande och kostnadsbild, säger Jonas.

– Jag och mina leverantörer är mycket nöjda med det arbete Martin har gjort åt oss, så jag är säker på att vårt samarbete kommer fortsätta länge framöver.

Foto: Jonas Blomqvist