Aktuellt / Senaste nytt

Naturvårdsgallring på vackra Bolmsö

Publicerad 2022-11-15

Skogen växer bra på vackra Bolmsö. I dagarna har Sydved genom entreprenören A. Ringströms Skog AB utfört en naturvårdsgallring i ett ädellövsbestånd, som ägs av Ola Johannesson med familj.

Ön Bolmsö, som ligger i sjön Bolmen i Ljungby kommun, är ett riktigt paradis. Alla som bor på ön och stolta ”öbor” och värnar om sin natur. Skogen växer också bra. Det sägs att det är ett gynnsammare klimat och en bättre växtzon än inne på fastlandet, och utan att ha tillgång till någon fakta, är vi beredda att hålla med.

300 hektar skog

Strax söder om brofästet, i Husaby, brukar Ola Johannesson med familj skogen på sin cirka 300 hektar stora fastighet. Fastigheten domineras av produktionsskogar av björk och gran, men längs med fastighetens östra delar och längs med Bolmen sträcker sig vackra ädellövsskogar av ek och bok.

Det har sedan länge varit planerat en naturvårdsgallring i det ca 10 hektar stora ädellövsbeståndet, men på grund av hänsyn till det främst rika fågellivet har åtgärden tvingats vänta till hösten.

Det är Sydvedsentreprenören A. Ringströms Skog AB som utför åtgärden. Väl valda stammar plockas ut och apteras på bästa möjliga vis av Alexander i skördaren och Carl med motorsågen.

Virke lämnas i skogen

Givetvis lämnas en hel del virke kvar även i skogen för att höja beståndets naturvärden. För att spetsa till kunskaperna kring just ekaptering lite extra, så bidrog Magnus Bergström från Kährs med sina tips och trix för att få ut så mycket sågbart timmer som möjligt från ekstammarna.

Väl valda stammar plockas ut och apteras på bästa möjliga vis av Alexander i skördaren och Carl med motorsågen.
Text och foto: Ludwig Björkman