Aktuellt / Senaste nytt

Ny som skogsägare – Gustav ger tips och råd

Publicerad 2023-06-13

Känn ingen stress. Det är Sydvedaren Gustav Cagners första uppmaning till den som blivit skogsägare. Men det kan ju vara lättare sagt än gjort, när man plötsligt blivit skogsföretagare som vill göra allt på bästa sätt. Här delar han med sig av erfarenhet och tips.

Du kan bli skogsägare på flera sätt, vanligast är att man ärver skogen i familjen eller förvärvar den genom generationsskifte, Men det finns också de som köper sin skogsfastighet på öppna marknaden.

– Att äga och bruka skog är både roligt och spännande, samtidigt är det en hel del att sätta sig in i. Både att ta reda på vad man verkligen vill med sin skog och allt det praktiska kring att vara skogsägare, säger Sydvedaren Gustav Cagner.

Hitta skoglig kontakt

En bra start är att skaffa sig en skoglig kontakt, en person som man trivs med och som man kan bolla idéer med.

– Besök någon av de större skogsdagarna, där ofta flera skogsföretag är på plats. Då får du en känsla för företaget och hur de jobbar. Kolla också på nätet och försök skapa dig en bild av aktörerna som verkar inom ditt område. Stämmer mina grundvärderingar med deras? Ett annat tips är att prata med sin skogsgranne, och höra om hen är nöjd med sin virkesköpare.

Mål med din skog

Fundera på vad du vill med din skog, har du några mål, någon vision? De flesta skogsägare ser skogen som en långsiktig investering. Men det finns också andra värden som är viktiga för många, som jakt och friluftsliv, extra fokus på biologi och naturvård eller helt enkelt känslan i att äga egen skog. Ofta är det en kombination av flera. Tänk på att du kan ha olika mål för olika delar i skogen.

– Många av de skogsägare som jag träffar tycker att produktion är viktigast, samtidigt som det också finns andra värden, men kanske mer i bakgrunden. Den här kategorin skogsägare jobbar gärna själv i skogen, på kvällar och helger, och tar hand om vindfällen, röjer och planterar. Sen finns det motpolen, personen som köper skogen som en ren investering och vill ha hjälp med allt.

En viktig fråga som Gustav tycker att man som skogsägare ska ställa sig är; vad kan och vill jag göra själv i skogen och vilka tjänster kan jag leja ut.

– Många gånger tycker man att det är kul att göra en del jobb i sin egen skog, men det tar tid! Det gäller att planera smart och sätta gränser så att man får ihop familjelivet också, säger han

– Många gånger tycker man att det är kul att göra en del jobb i sin egen skog, men det tar tid! Det gäller att planera smart och sätta gränser så att man får ihop familjelivet också, säger han.

Sydveds virkesköpare Gustav Cagner i skogen med sin hund

Skogsbruksplan – ett smart verktyg

När du har fått en skoglig kontaktperson och har en bild av vad du vill med din skog är det dags för nästa steg. Se då till att virkesköparen besöker din fastighet, så att ni gemensamt kan titta på skogen och bolla idéer kring de olika bestånden och framtida åtgärder.

– Om det inte finns en relativt ny skogsbruksplan så är det där man ska börja, att beställa en ny plan. Med en skogsbruksplan får man en känsla för skogen och en bild av var man ska sätta in kraften. Börja där skogen mår sämre eller åtgärden är mer akut. Är det något bestånd som mår bra att avverkas ganska omgående, eller finns det angrepp av barkborren som ska prioriteras? Planen är ett jättebra stöd för att planera skötseln av skogen, säger Gustav.

Skogsbruksplanen ger bland annat information om åtgärdsbehov, skogstillstånd och avverkningsmöjligheter. När du skapar en skogsbruksplan så är den numera alltid grön, det vill säga den är förberedd för om du vill certifiera din fastighet.

– Vill man certifiera sin fastighet enligt FSC® och PEFC™, så följer man helt enkelt åtgärderna i skogsbruksplanen. Min egen spaning är att det blir alltmer vanligt med certifiering, då trenden är att slutkonsumenten i en ökande grad efterfrågar spårbart virke, menar Gustav.

Skogen som företag

Som skogsägare blir man också företagare, och då gäller det att planera och ha koll på intäkter, kostnader, bokföring, skatter med mera.

– Ta gärna hjälp av en expert som kan det här med skogsekonomi och skogsjuridik. Lägg hellre tid på att bli en bra beställare och på att planera kostnader och intäkter och så tar du hjälp med det andra. Vi på Sydved kan hjälpa dig att få en bra kontakt på till exempel Areal, som jobbar med ekonomisk och juridisk rådgivning. Är ni flera ägare till en skogsfastighet så kan det vara en klok idé att utse någon som ska föra talan för skogsfastigheten.

Full koll med inloggat läge

Tack vare att det nu finns många digitala tjänster är det enkelt att hela tiden ha full koll på sin skog och olika uppdrag. På Sydved finns Min skog, som är skogsägarnas privata sidor med information om affärerna.

– Du loggar enkelt in med bank-id och kan då se all information vad gäller ekonomi, uppdrag och så vidare. Här finns även skogsbruksplanen eller en fastighetskarta, om man inte har en plan, säger Gustav.

Ett annat smart hjälpmedel är Sydveds app som är ett väldigt användbart verktyg att ha när man går runt i sin skog och tittar på bestånden.

– Appen är verkligen bra! Jag lyfter alltid fram den till nya skogsägare. Många har tidigare använt sig av Google Maps, och blir positivt överraskade när de nu enkelt får koll på sina fastighetsgränser. Och såklart så får de ännu mer information om de har en skogsbruksplan genom oss.

– Med appen är det också smidigt att dela information med oss på Sydved. Kanske vill du visa var det finns vindfällen eller granar som är angripna av barkborrar. Eller visa ett bestånd där du vill påbörja en åtgärd eller har funderingar om.

Och just det här att tillbringa en hel del tid i sin skog och lära känna bestånden, är inte bara ett smart tips för att samla information och få koll på läget, utan kanske också en av anledningarna till att man faktiskt valde att bli skogsägare
Det

Med en skogsbruksplan får man en känsla för skogen och en bild av var man ska sätta in kraften.
Gustav Cagner

  6 steg för dig som ny skogsägare

  1. Skaffa en skoglig kontaktperson som du kan bolla idéer med.
  2. Vad vill du med din skog? Sätt upp mål, på kort och lång sikt.
  3. Skaffa en ny skogsbruksplan eller uppdatera den du tagit över. Hjälper dig strukturera och prioritera åtgärderna.
  4. Tveka inte att skaffa ekonomisk hjälp om du har frågor – det brukar löna sig.
  5. Överväg om du ska försäkra din skog – bränder, stormar och angrepp av granbarkborren kan ställa till det ordentligt. Även misslyckade planteringar kan ingå i en del försäkringar.
  6. Lär dig mer! Finns kurser i allt från att lära sig hantera en motorsåg till att skaffa sig grundlig skoglig kunskap. Du får alltid tips och idéer, och lär känna andra som också gillar skog!
Text: Annsofie Öhman