Aktuellt / Senaste nytt

Nya vandringsleder på gång vid Gräne Gruva

Publicerad 2021-03-23

Vid friluftsområdet kring Gräne gruva mellan Överlida och Holsjunga i Svenljunga kommun, fortgår arbetet med nästa vandringsled. Längs den 3 kilometer långa vandringsleden med varierande terräng finns några sevärdheter, som Fäxhults hälsokälla och bergsravinen.

För omkring fyra år sedan påbörjade markägaren tillsammans med Sydved de första vandringslederna kring Gräne gruva. När arbetet påbörjade fanns enbart ett gruvhål där fältspat bröts från slutet 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Idag finns flera vandringsleder i anslutning till gruvan, varav en trollstig anpassad för barn. Dessutom har stora insatser gjorts för att restaurera gruvan samt området runtomkring, vilket gör att besöksmålet är attraktivt för hela familjen.

Under hösten 2020 utförde Sydved de skogliga åtgärderna till förmån för den nya vandringsleden som nu är i full gång att anläggas av det lokala entreprenadföretaget Överlida Grus och Transport.

Förhoppningsvis kommer den nya vandringsleden vara klar för invigning sommaren 2021. Området är väl värt ett besök för hela familjen oavsett årstid!

Se mer information här

Sydvedaren Per Andersson tillsammans med entreprenören Tore Löfström på Överlida Grus och Transport.

Sydvedaren Per Andersson tillsammans med entreprenören Tore Löfström på Överlida Grus och Transport.

Bergsravinen.

Bergsravinen.

Text: Per Andersson Foto: Adam Everås