Aktuellt / Senaste nytt

Orrefors Entreprenad: Eldsjälarna i Glasriket

Publicerad 2021-03-23

Ny skördare, ny skotare och en ny generation medarbetare. Orrefors Entreprenad investerar rejält. "Företag kan flytta utomlands men skogen, den kan vi inte flytta på. Den måste skötas även i framtiden, säger entreprenör Henrik Nilsson.

För entreprenörsfamiljen Nilsson är skogen en livsstil. ”Farfar” Kenneth Nilsson har kört i egen regi under många år och sonen Henrik har valt samma bana – de har jobbat tillsammans länge i olika konstellationer. Sedan några år tillbaka driver Henrik Orrefors Entreprenad som har två olika arbetslag och sex medarbetare – och numera är det Kenneth som är anställd av Henrik.

Dedikerat team

Orrefors Entreprenad började köra för Sydved 2019 och har ett dedikerat team som jobbar för Sydveds skogsägare: Kenneth kör skördaren och Joel Slättengren och Alicia Karlsson skotar.

– Som entreprenör tycker jag att det är viktigt att laget känner sin uppdragsgivare väl och vet vad verksamheten står för. Då kan man skapa en bra sammanhållning mellan avverkningsteamet, inköpare och skogsägare, säger Henrik som har valt att investera i en ny maskinpark för uppdraget.

– När man får ett sådant förtroende så vill man inte köra runt med skruttiga grejor utan då är det läge att växla upp.

Orrefors Entreprenad, ”Team Sydved”. Från vänster skotarförarna Joel Slättengren och Alicia Karlsson, ägare Henrik Nilsson och skördarförare Kenneth Nilsson.

Orrefors Entreprenad, ”Team Sydved”. Från vänster skotarförarna Joel Slättengren och Alicia Karlsson, ägare Henrik Nilsson och skördarförare Kenneth Nilsson.

Flexibel mellanklass

Valet föll på en John Deere 1170G – en skördare i mellanklassen som har åtta hjul istället för de traditionella sex. De åtta hjulen ger ett minskat marktryck vilket ökar möjligheten att köra på mjuka marker; maskinen fördelar vikten på ett mer balanserat sätt och sjunker inte ner så lätt baktill. I de fall som man behöver ha band på hjulen för att skona fuktig mark från körskador kan den här skördaren förses med band även baktill.

– Vi upplevde att den här maskinen är lite mer skonsam mot miljön. Man måste göra rätt från början. Ju mindre påverkan skördaren har på marken, desto mindre är risken för spår i samband med skotningen, resonerar Henrik.

Även om den nya skördaren är en mellanklassmaskin så handlar det knappast om mellanmjölk. Beståndet som just nu är under avverkning består av 130-årig tallskog och det är rejäla furor att ta sig an. Samtidigt är maskinen tillräckligt smidig för att kunna jobba effektivt i en gallring.

– Flexibiliteten var avgörande. Vi vill ha långa relationer med våra kunder och som skogsägare behöver man ju inte bara hjälp med en enda sak. Ett aktivt skogsbruk kräver insatser från förstagallring till slutavverkning och, tyvärr, huggning av barkborreträd. Därför ville vi ha möjlighet att kunna gå in och göra många olika jobb med samma maskin, förklarar Henrik.

För honom var det självklart att satsa.

– Man måste våga ge det en chans. Annars händer det garanterat ingenting, resonerar Henrik som är fast övertygad om att framtiden finns i skogen. Jag tycker att det ser positivt ut för svenskt skogsbruk. Skogen är en värdefull och miljövänlig resurs som måste skötas med omsorg även framöver.

Om virket måste ut extra snabbt finns det två skotare att tillgå. Alicia kör oftast
företagets John Deere 1210E men håller just nu på att köra in sig på 1110:an.

Om virket måste ut extra snabbt finns det två skotare att tillgå. Alicia kör oftast företagets John Deere 1210E men håller just nu på att köra in sig på 1110:an.

Jag är uppväxt på landet och har kört mycket traktor – skotaren känns som
en naturlig utveckling, säger Alicia Karlsson.

Jag är uppväxt på landet och har kört mycket traktor – skotaren känns som en naturlig utveckling, säger Alicia Karlsson.

Den nya skördaren har åtta hjul vilket ger lägre marktryck och möjlighet att köra med skyddande band både fram och bak.

Den nya skördaren har åtta hjul vilket ger lägre marktryck och möjlighet att köra med skyddande band både fram och bak.

Två skotare på hygget

När Henrik startade upp för Sydved anställde han Joel som skotarförare och köpte in en John Deere 1110G.

– Charmen med att jobba i skogen är att den ena dagen aldrig är den andra lik. Alla bestånd och insatser är olika och kräver att man tänker till. Det blir aldrig tråkigt, resonerar Joel som nu har fått sällskap.

Förra året rekryterades Alicia som skotarförare. Hon ansvarar huvudsakligen för en 1210E och rycker in för att köra ris eller när virket måste ut extra snabbt. Sedan en tid tillbaka kör hon även 1110:an när det behövs.

– Jag är uppväxt på landet och har kört en hel del traktor, så när Henrik frågade om jag ville börja köra åt honom var det givet. Det är en helt annan grej än att jobba på Ica som jag gjorde tidigare, berättar Alicia som har fått utbildningen via jobbet.

En del extraplugg blir det också. Varje fredag står det nämligen ”skogskunskap med Kenneth” på schemat.

– Vi har jättekul ihop och jag lär mig otroligt mycket av Kenneth.

Sällsynta rotstockar

Sydvedare Niklas Andersen och skogsägare Carl-Gösta Torstensson betraktar nöjt skådespelet på behörigt avstånd.

– Det här passar fint just nu eftersom det är stor efterfrågan på samtliga sågbara sortiment, konstaterar Niklas.

När tallarna blir så här gamla så kan man dessutom plocka fram ett extra sortiment: rotstock som ger betydligt mer betalt per kubik är vanligt talltimmer. Rotstocken i den här avverkningen har köpts av ett lokalt sågverk, Ansgarius Svensson i Södra Vi. Köparen har varit ute och mätt upp och märkt ut stockarna på förhand så när Kenneth närmar sig med aggregatet så vet han precis hur stammen ska apteras. Att längden blir rätt i förhållande till stockens kvalitet är avgörande för priset.

Träden är därför märkta med siffror som talar om för skördarföraren i vilka längder som stockarna ska apteras. Att få jobba med det här sortimentet är en högtidsstund, det tycker alla inblandade.

– Den här kvaliteten på rotstockar kan du bara få ut ur riktigt gamla tallbestånd, stammarna behöver ha uppnått en ålder på runt 120 år innan det kan bli aktuellt. För att kvaliteten ska vara den rätta så krävs det också att skogen är välskött – det är därför som det lönar sig att kvalitetsgallra sin tallskog, konstaterar Niklas.

– Som skogsägare tycker jag att det är roligt att virket kan gå till ett lokalt sågverk och bidra till företagsamheten på orten. Det är viktigt att vi håller våra lokala sågverk vid liv, tycker Carl-Gösta Torstensson som har en återkommande relation med Orrefors Entreprenad:

– De har gjort en hel del andra insatser åt mig, bland annat en fröträdsställning som jag är mycket nöjd med. Jag tycker om att det är ett familjeföretag och att de brinner för sitt jobb. Kenneth är kunnig och engagerad, det är alltid roligt att ta del av hans synpunkter. Att de satsar på ny teknik känns också bra – det borgar för att virket apteras rätt och att det blir god ekonomi i avverkningen.

Ett bra samspel

Kenneth Nilsson har kört skördare sedan 1986 och Sydved var hans uppdragsgivare redan då. Innan dess jobbade han som manuellhuggare.

– Jag är en riktig skogsnörd, skrattar Kenneth. När man kör i skogen är det så oerhört viktigt att man har skogsbrukskunskapen i botten. Det handlar inte bara om att köra maskinen bra. Man måste veta varför man gör på ett visst sätt, vad det betyder för resultatet och vilka olika alternativ som finns.

Det är i relationen med skogsägaren som kunskapen ställs på sin spets.

– Som skördarförare måste jag kunna lyssna av skogsägaren och hitta lösningar som gör att beställaren blir nöjd. För det handlar ju faktiskt inte om hur jag vill ha det, utan om hur skogsägaren vill ha det. En nöjd kund återkommer – och vi vill väldigt gärna komma tillbaka.

Ett gott samspel mellan skogsägare, entreprenör och inköpare gör det möjligt att kombinera god skogsvård och lönsamhet, menar Kenneth.

– När inköparen har planerat skogsvårdsinsatsen väl och lyckats hitta goda avsättningsmöjligheter för de olika sortimenten är det tacksamt. Som entreprenör är jag beroende av ett bra samarbete för att jag ska kunna göra ett bra jobb och kunderna bli nöjda. Det är viktigt att man kan prata med varandra!

Det där är något som Sydvedare Niklas Andersen skriver under på.

– Jag och entreprenören är ett team. I vår organisation har vi korta beslutsvägar och stora möjligheter att möta skogsägarens behov. Om du vill ha jobbet gjort på ett speciellt sätt så löser vi det!

Skogen är en värdefull resurs som måste skötas även i framtiden.
Henrik Nilsson
Sydveds inköpare Niklas Andersen.

Sydveds inköpare Niklas Andersen.

Henrik Nilsson är ägaren till Orrefors Entreprenad.

Henrik Nilsson är ägaren till Orrefors Entreprenad.

När skogsägare Carl-Gösta Torstensson (längst till höger) kommer på besök för att följa avverkningen vankas det grillad korv till lunch.

När skogsägare Carl-Gösta Torstensson (längst till höger) kommer på besök för att följa avverkningen vankas det grillad korv till lunch.

    Orrefors Entreprenad

  • Entreprenör: Orrefors Entreprenad.
    Ägare Henrik Nilsson, skördarförare Kenneth Nilsson samt skotarförarna Joel Slättengren och Alicia Karlsson.
    Sydvedare: Niklas Andersen.
    Skogsägare: Carl-Gösta Torstensson.

Text: Amelie Bergman Foto: Johan Lindblom