Aktuellt / Senaste nytt

Se över dina skogsbilvägar i vår

Publicerad 2021-03-29

Väl underhållna skogsbilvägar är a och o för dig som bedriver ett aktivt skogsbruk. Inte minst i samband med avverkningar, då timret och massaveden hämtas av virkesbilen. Men, det finns faktiskt en hel del som du själv kan göra för att hålla vägarna i bra skick. Sydveds Jakob Karlsson, virkesköpare i trakterna kring Oskarshamn och Högsby, delar med sig av sina bästa tips.

Hur håller jag skogsbilvägen i bra skick?

– Kort sagt handlar det om att med jämna mellanrum underhålla sin skogsbilväg. Du behöver inte vräka på grus varje år, utan det kan räcka med att röja bort träd, buskar och annan växtlighet vid vägkanterna och se till att vägtrummorna fungerar som de ska. Kanske behöver trummorna rensas? Det görs snabbt med en spade.

Ett annat tips är att sladda vägen så att du får bort eventuella håligheter i vägen.

Är det något speciellt jag kan göra nu i vår?

– Under och efter tjällossningen tycker jag man kan åka sina skogsbilvägar för att se vart allt vatten tar vägen. Om det samlas på vägen eller rent av blir små flöden, kanske det är läge att hyvla. Det bästa är att försöka ha lite lutning från vägens mitt så att vattnet lämnar den.

Vad är viktigaste att tänka på?

– Försök vara ute i god tid med underhåll eller justeringar av vägen. Det blir ofta stressigt för alla parter om vägen behöver göras i ordning strax innan eller under en avverkning.

Har du något annat tips till skogsägaren?

– Tänk på att du ska ha en bra väg med en lämplig vändmöjlighet, som även fungerar vid svårare körförhållanden. Det leder automatiskt till snabbare borttransport av virket.

Under och efter tjällossningen tycker jag man kan åka sina skogsbilvägar för att se vart allt vatten tar vägen. Om det samlas på vägen eller rent av blir små flöden, kanske det är läge att hyvla, tipsar Jakob Karlsson som är virkesköpare i trakterna av Oskarshamn och Högsby.
Text: Annsofie Öhman Foto: Örjan Henriksson