Aktuellt / Senaste nytt

Stora Enso levererar trämaterial till Wisdome

Publicerad 2022-02-21

Byggnationen av Wisdome Stockholm, en vetenskaplig upplevelsearena, är nu igång. Byggnaden vid Tekniska museet på Kungliga Djurgården i Stockholm har en banbrytande design och blir ett landmärke för hållbart och klimatsmart byggande i trä. Stora Enso är huvudpartner och levererar trämaterial till Wisdome Stockholm.

Wisdome Stockholm har designats som en spektakulär träbyggnad på 1 325 kvadratmeter med en unik välvd takkonstruktion. Inne i byggnaden finns en kupolformad domteater på 21,6 meter i diameter, som rymmer en 3D-biograf med en sfärisk skärm.

– Vi är stolta över att vara leverantör till detta banbrytande projekt. Wisdome Stockholm tänjer på gränserna och visar vad som är möjligt att skapa med trä som klimatvänligt byggmaterial. Genom unika projekt som detta kan vi stärka såväl vårt kunderbjudande som vår ledande position inom förnybara trämaterial, säger Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso.

Stora Enso levererar CLT (korslaminerat trä) och LVL (laminerat fanérvirke), som kan ersätta traditionella byggmaterial som stål och betong. Flera av Stora Ensos digitala lösningar inom träbyggnation kommer att användas i projektet, exempelvis monteringsappen CLT 360+, fuktsensorerna Wiiste och beräkningsverktyget Calculatis.

Stora Enso är Europas största leverantör av träprodukter och har levererat trämaterial till runt 20 000 byggprojekt över hela världen. Trä är det enda helt förnybara byggmaterialet och möjliggör halverade byggtider samt minskade transporter till byggarbetsplatsen med upp till 80 procent. Stora Ensos träprodukter kommer från hållbart brukade skogar.

Det första spadtaget för Wisdome Stockholm togs 21 februari av kulturminister Jeanette Gustafsdotter tillsammans med partners i projektet. Invigningen av Wisdome Stockholm är planerad till 2023.

  Korta fakta om Wisdome Stockholm

 • Officiell byggstart: 2022
  Beräknad öppning: 2023
  Plats: Tekniska museet, Djurgården, Stockholm
  Storlek på byggnaden: 1 325 kvadratmeter
  Domestorlek: 21,6 meter i diameter, 12,2 meter hög
  Antal sittplatser i domen: 100
  Huvudpartner och leverantör av trämaterial: Stora Enso
  Arkitekt: Elding Oscarson

Foto: Stora Enso