CLT-produkterna från Gruvöns sågverk är 16 meter långa och 3,5 meter höga.

CLT-produkterna från Gruvöns sågverk är 16 meter långa och 3,5 meter höga.

Aktuellt / Senaste nytt

Stora Enso: ny produktionslinje för korslimmat trä

Publicerad 2019-03-14

Stora Ensos investering i en ny produktionslinje för korslimmat trä vid Gruvöns sågverk i Värmland är nu igång med kommersiella leveranser till kunder. Investeringen på en halv miljard svenska kronor är en av världens största och mest moderna produktionslinjer för korslimmat trä.

Produktionskapaciteten är 100 000 m3 per år korslimmat trä. Det motsvarar material till cirka 4500 normalstora lägenheter. Investeringen innebär 60 nya jobb vid Gruvöns sågverk, som idag har 110 medarbetare.

– 60 nya jobb i Grums motsvarar cirka 6000 nya jobb i Stockholm. Hittills har ett trettiotal av de nya medarbetarna börjat hos oss. Nu pågår rekrytering pågår av ytterligare medarbetare, säger Joakim Sveder, på Gruvöns sågverk.

Mest moderna produktionslinjen

– Det har varit ett relativt snabbt investeringsprojekt. Från det att investeringsbeslutet på en halv miljard kronor fattades i juli 2017 så har vi på cirka 1,5 år nu en helt ny produktionslinje för korslimmat trä i drift som producerar kommersiella leveranser till kunder. Detta är dessutom en av världens största och mest moderna produktionslinjer för korslimmat trä, berättar Maja Bergström, projektledare.

Gran används

CLT-produkterna från Gruvöns sågverk kommer framförallt att säljas i Norden och U.K. Gran är det trädslag som används och CLT-elementen är 16 meter långa, 3,5 meter höga och kan vara upp till 0,4 meter tjocka.

Stora Enso valde att investera vid Gruvöns sågverk för att det fanns en mycket kompetent personalstyrka, lokal råvaruförsörjning i form av värmländsk skog och en effektiv logiskt med hamn och järnväg på området samt närheten till europaväg 18.

Detta är Stora Ensos tredje produktionslinje för korslimmat trä. Företaget har sedan tidigare två produktionslinjer i Österrike.

Konkurrerar med stål och betong

Det finns en stark framtidstro på trä som byggmaterial. Endast 10 % av flerbostadshusen i Sverige byggs i trä idag, så konkurrenterna är inte andra träleverantörer utan stål- och betongtillverkarna. Korslimmat trä används till att bygga alltifrån villor, skolor, flerfamiljshus, kontor och hotell. Materialet är lätt och stark och kan ersätta betong. Leveranstiden är endast 6-8 veckor. Trä är dessutom det enda helt förnybara byggmaterialet. Den officiella invigningen av produktionslinjen för korslimmat trä vid Gruvöns sågverk äger rum den 28 maj 2019.