Aktuellt / Senaste nytt

Stora Enso och Picadeli minskar plast i förpackningar

Publicerad 2022-02-23

Stora Enso och Picadeli, Europas ledande företag inom take-away salladsbarer, lanserar förnybara lock i formpressad fiber som ersätter engångsplasten i salladsförpackningar. Locken tillverkas av Stora Ensos PureFiber™ och är helt fria från plast. De är dessutom återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara. Innovationen kommer att bidra till att Picadeli kan minska sitt plastavfall med cirka 120 ton per år.

– Vår strategi är att växa med hjälp av hållbara, skalbara och innovativa förpackningslösningar. Genom att stötta starka föregångare som Picadeli kan vi möta kunders växande efterfrågan på cirkulära och plastfria lösningar. Lock till salladsförpackningar är ett bra exempel på engångplast som när det ersätts med ett hållbart alternativ kan göra stor skillnad för klimatavtrycket, säger Sohrab Kazemahvazi, SVP för Formed Fiber på Stora Enso.

Förpackningar står för 40 % av världens plast, varav den största delen tillverkas av fossilolja. Koldioxidavtrycket för locket i PureFiber™ är upp till 75 % lägre jämfört med alternativa material som plast eller bagass.

PureFiber™-produkter tillverkas av träbaserad formpressad fiber producerad av grön energi. De innehåller ingen plast, PFAS eller andra evighetskemikalier. Locken är enkla att använda och tätförslutande för den förpackade maten. De nya locken i formpressad fiber kommer att finnas tillgängliga i Picadelis salladsbarer från mars 2022.

– Livsmedel och hållbarhet har diskuterats mycket under de senaste åren, men att göra val som är hälsosamma och samtidigt ger ett lågt klimatavtryck är inte alltid det lättaste, säger David von Laskowski, VD för Picadeli.

– Vi arbetar hela tiden för att göra smakrik, hållbar och hälsosam snabbmat mer tillgänglig. Genom att lansera lock av formpressad fiber kommer vi att minska vårt koldioxidavtryck ytterligare, vilket är ett led i vår affärsstrategi för hållbarhet.

    PureFiber™

  • PureFiber™ har en mängd olika användningsområden, bland annat i engångsförpackningar som plastfria muggar, skålar, tallrikar och lock. PureFiber™ kan även ersätta plastförpackningar inom andra industrier, såsom jordbruk, elektronik och kosmetika.

    Formpressad fiber är en av Stora Ensos tillväxtverksamheter, och företaget presenterade nyligen att man kommer att utöka produktionskapaciteten i Europa. Råmaterialet kommer från hållbart brukade skogar.

Foto: Stora Enso