Aktuellt / Senaste nytt

Svåravverkad skog i Bohuslän

Publicerad 2021-11-12

Många tänker sig att skog som står i brant terräng är skog som man aldrig kommer att kunna komma åt. I Bohuslän är detta vardag för några av våra entreprenörer.

Oftast när man talar om skog i Sverige så föreställer sig nog många ett någorlunda flackt landskap där skogen är lätt att komma åt. Kommer man istället till Bohuslän så talar de flesta skogsägare oftast om höga berg och djupa dalar. Här växer skogen både i dalarna samt på sluttningarna. Entreprenörerna som kör för Sydved i dessa områden är vana med den terräng som finns här.

Bra planering med säkerheten i fokus

Oftast handlar det om bra planering med basvägar samt avlägg för att få till en avverkning där säkerheten är i fokus för förarna. Inom avverkningsområdet så tar man även hjälp av manuella huggare för att kunna fälla fram det som verkligen inte går att komma åt.

Med bra planering, förare som tänker på säkerheten samt framfällning kan vi komma åt svåravverkade områden. Skördarförarna har även rätt att säga nej till de mest svåra bitarna.

En viss del i planeringen är att se vilka ”hyllor” man kan komma upp med maskinerna. Detta underlättar arbetet. Som avverkningen på bilderna så ska vi upp ett antal ”hyllor” innan vi når toppen.

Stort fokus läggs även på basvägen för att minimera risken för eventuella körskador. Kommer det kraftigt regn eller liknande så är det viktigt att vägen är väl preparerad med ris samt att vi får tänka till en extra gång så vi inte riskerar att flytta med oss material.

Kanonavverkning hos Anders D Skogstransport

I avverkningen på bilden så är det Anders D Skogstransport som har gjort en kanonavverkning hos en skogsägare utanför Ljungskile. Här har entreprenören både fått med sig säkerhetstänk samt planeringen för både avlägg samt basvägar, med hänsyn till faktorerna vi nämnt här ovan.

Observera höjdskillnaden på bilden där man kan se entreprenörens bil samt skördaren för att få en förståelse för hur brant det verkligen är. Det är självklart svårt att vissa dessa komplicerade avverkningar på bild.

Text och foto: Gustav Cagner