Aktuellt / Senaste nytt

Sydved renoverar en skogsbilväg i Skene

Publicerad 2023-04-25

Under april månad genomförde Sydved en renovering av en skogsbilväg i trakterna av Skene. Vägen var i grunden bra och välgjord, men då den inte hade använts på länge hade gräs och annan vegetation tagit över vägen.

Även vägtrumman hade satt igen sig med tiden. Med god vilja, en grävmaskin och lite grus har vägen lyfts fram ur naturens grepp och är nu tillbaka i samma skick som under fornstora dagar.

Ny vändplan

I samband med vägrenoveringen anlades även en ny rejäl vändplan för virkesbilarna. Vändplanen är gjord enligt Biometrias instruktioner för vägbyggnation och gör det möjligt för virkesbilen att vända med släp.

Tänk långsiktigt

Som med mycket annat är det viktigt att tänka långsiktigt med sina skogsbilvägar. Du bygger inte eller gör i ordning en väg enbart för de aktuella åtgärderna. Tänk efter hur vägen kommer att användas även framåt i tiden, till exempel vid slutavverkningen.

Skog som är ansluten till vägen som idag inte har några åtgärder, men med tiden växer in i gallring och slutavverkning ska tas med i beräkningen för investeringen i vägen.

Håll efter vägen!

Även tillgänglighet för andra skogliga aktiviteter, såsom jakt och rekreation får inte glömmas!
Tänk också på att du regelbundet måste hålla efter vägen. Genom att röja bort inväxande gräs, buskar och grenar håller vägen sig i god kondition och torkar snabbare. Det gör vägen tillgänglig en större del av året.

Har du frågor kring din skog eller skogsbilväg? Kontakta din lokala Sydvedare!

Text och foto: Carl Lundsgård