Aktuellt / Senaste nytt

Tändstickans eldfängda historia

Publicerad 2022-03-29

Häng med på tändstickans historia, från 1831 då fosfortändstickan uppfinns, fram tills vi har den svavelfria tändstickan, utan skadliga tungmetaller och som är gjord huvudsakligen på förnybara råvaror.

1831

Lättantändligt och giftigt.
Fosfortändstickan uppfinns. Fosfortändstickan kan tändas genom att dras mot vilken yta som helst. Kruxet är bara att den gula fosforn som används är giftig och extremt lättantändlig. Risken för olyckor är stor och därför måste fosfortändstickan användas med försiktighet.

1844

Den moderna tändstickan ser dagens ljus.
Den svenska professorn Gustav Erik Pasch uppfinner säkerhetständstickan. Den gula fosforn byts ut mot giftfri röd fosfor. Säkerhetständstickan bara kan tändas genom att strykas mot ett särskilt plån på asken. I de tändsticksfabriker som växer fram är en majoritet av fabriksarbetarna kvinnor. De får tidigt viktiga roller och kan tack vare arbetet i fabriken tjäna egna pengar, något som inte bara är symboliskt viktigt utan också får
ekonomisk betydelse för familjerna.

1850-1900

Jönköping blir tändstickscentrum.
Bröderna Carl och Johan Lundström förbättrar Paschs patent och grundar Jönköpings tändsticksfabrik. Deras tändstickor blir omåttligt populära och sprids över världen. Nya tryckmetoder gör det också möjligt att skapa säljande och färgglada motiv på askarna. Från att h varit ett hantverk automatiseras tillverkningen allt mer.

1900-1950

Tändstickskungen gör entré.
I början av 1900-talet består den den svenska tändsticksindustrin av två stora aktörer: Jönköping & Vulcans Tändsticksfabrik Aktiebolag och AB Förenade Svenska Tändsticksfabriker med Ivar Kreuger i ledningen. Genom att slå samman de båda verksamheterna lägger Kreuger grunden till dagens Swedish Match. Svenska Tändsticksaktiebolaget, eller STAB, blir världsledande inom tändsticksproduktion men framgångssagan får ett abrupt slut med den så kallade Kreugerkraschen 1932.

1950-2000

Den svavelfria tändstickan.
Det tar till in på 1940-talet innan Svenska Tändsticks AB har återhämtat sig från kraschen. Försäljningen stagnerar och STAB börjar istället att investera inom andra områden, bland annat skogsindustrin. 1980 byter företaget namn till Swedish Match och 1992 lanseras den svavelfria tändstickan, utan skadliga tungmetaller och gjord huvudsakligen på förnybara råvaror.

Källa: Swedish Match

  Sex klassiker

 • I Vetlanda och Tidaholm produceras tändstickor för hela världen, och alla länder har sitt favoritvarumärke.

  Sverige – Solstickan
  98 procent av alla tändstickor som säljs i Sverige är Solstickan. År 1936 bildades Solstickefonden för att hjälpa barn och äldre. Konstnären Einar Nerman fick i uppdrag att utforma etiketten.

  Danmark – Tordenskjold
  Tordenskjold (1691-1720) var en dansk sjöofficer som stred framgångsrikt mot den svenska marinen. Namnet kom till i ett läge där den svenska exporten hotade dansk tändsticksindustri.

  Nederländera – De Zwaluw
  Det nederländska företaget J.W. Attema & Co började importera tändstickor med etiketten De Zwaluw (svala) från Sverige till Nederländerna 1895.

  Finland – Sampo
  Sampo är det ledande tändsticksvarumärket i Finland sedan 1933. Namnet kommer från det finska eposet Kalevala, där Sampo är en mystisk maskin som producerar guld, säd och salt.

  Australien – Redheads
  Den välkända logotypen är älskad av australiensarna. “Miss Redhead” som logotypen kallas, ritades av Rupert Hing 1946. Namnet Readhead kommer från det röda tändstickshuvudet.

  Norge – Nitedals
  Nitedals Hjelpestikker grundades 1922. En del av försäljningen var avsatt till den så kallade Hjelpestikkefondet som samlade in pengar för välgörande ändamål.

Sverige – Solstickan.

Sverige – Solstickan.

Nederländerna – De Zwaluw.

Nederländerna – De Zwaluw.

Norge – Nitedals.

Norge – Nitedals.

Australien – Redheads.

Australien – Redheads.

Danmark – Tordenskjold.

Danmark – Tordenskjold.

Finland – Sampo.

Finland – Sampo.

Text: Amelie Bergman Foto: Swedish Match