Foto: Lasse Arvidson

Foto: Lasse Arvidson

Aktuellt / Senaste nytt

Sommarfix – tips till dig som söker ett sommarprojekt

Publicerad 2023-06-13

Nu välkomnar vi sommaren, årstiden som ger många av oss extra tid att både vila och hugga tag i nya projekt på hemmaplan. Här delar vi med oss av inspiration för sådant som kan passa den aktiva semesterfiraren!

Rama in blomsterrabatten

Enkelt och snyggt är det att använda sig av en trädgårdskant i stål för att rama in trädgårdens rabatter. Kanter i obehandlad rostande stålkant ger en fin touch åt trädgården.

Kratta gårdsplanen

Naturen är stark och din grusade gång eller gårdsplan behöver sannolikt rensas mer än en gång under växtsäsongen. Det går ju att göra det för hand, men det blir lättare med en djupgående gårdsharv som skär bort ogräs och efterharvar i samma moment. Harven kopplar du enkelt till traktorn eller fyrhjulingen. Rent och snyggt utan bekämpningsmedel!

Byta vindskivor

Vindskivorna tar emot mycket av husets regn och rusk. Kanske räcker det att stryka på färg eller så är det lika bra att byta ut dem. Det kan vara lite knixigt om det handlar om höga höjder, så kanske behöver du hyra en byggställning.

Bygg ett utekök

Utekök kan göras hur stora och avancerade som helst, men du kommer ganska långt med ett litet och kompakt kök. Det behövs ytor för tillredning och gärna tillgång till rinnande vatten. Bra förvaring för matporslin och köksredskap är ett plus. Glöm inte krokar för grillverktyg, då du sannolikt har grillen i närheten.

Nytt trädäck

Ja, kanske inget litet projekt, men det kan vara bra med uteplatser på många ställen runt huset. Både för att följa och undvika solen. Och bor du i lägenhet, varför inte satsa på ett litet trädäck på balkongen? Trallvirke, skruv och verktyg finns på bygghandeln. Byggbeskrivning hittar du till exempel på byggbeskrivningar.se

Snygga till uteplatsen

Kanske har du redan tvättat och oljat in uteplatsen för säsongen, men det finns annat att göra för att skapa ett uterum som blir en mysig ställe för hela familjen.

  • Bygg eller köp en enkel skärmvägg som både ramar in och skyddar mot vind och insyn.
  • Skapa liv med gröna växter och blommor på uteplatsen eller balkongen. Jobba med olika storlekar på krukorna och plantera i olika höjder. Amplar eller krukor med hållare funkar bra för plantering på högre höjd.
  • Har du testat popcorngräs? Häll i vanliga popcornkärnor (skippa microvarianten) i en kruka med planteringsjord, och vattna. Blir snabbt ett fint prydnadsgräs – till en ringa kostnad.
  • Jobba med kuddar, dukar och tyger för att skapa en varm, välkomnande stämning. Sommarens inledning är ljus, men sedan tar det inte lång tid innan sommarkvällarna börjar bli mörka. Ljusslingor i taket skapar en mysig känsla, men det finns också annan typ av belysning som passar uterummet. Tycke och smak avgör! Solcellslampor som laddar på dagen och lyser så snart det skymmer är ju lätta att placera och kan enkelt flyttas runt.

Snickra en träbänk

Snickra en enkel träbänk, som du kan ha längs en husvägg eller ute i trädgården, med plats för blommor och köksörter. Kanske har du överblivet, lite grövre virke med lite patina som du kan använda?

Rostig kant som ramar in rabatt med gröna växter

En trädgårdskant i stål ramar in trädgårdens rabatter. Snyggt när den blir rostig!

Liten bänk i trä

Snickra en enkel träbänk med plats för blommor och köksörter.

Mysigt uterum med soffa, filt, kuddar och växter

Skapa ett mysigt uterum för hela familjen. Jobba med kuddar, dukar och tyger för att skapa en varm, välkomnande känsla. Gröna växter och blommor ger liv åt uteplatsen eller balkongen.

Utekök på sommaren

Du kommer ganska långt med ett kompakt utekök. Det behövs ytor för tillredning och gärna tillgång till rinnande vatten.

Text: Annsofie Öhman Foto: Lasse Arvidson