Aktuellt / Senaste nytt

Vekakärrs Skogsentreprenad avverkar lärk på Kila

Bröderna Peter och Urban Johansson avverkar lärk på Kila, ett bestånd på 5,7 hektar. Avverkning i lärkbestånd är ofta lite speciella, då både stamkrök och den snabba tillväxten ställer extra höga krav på maskinförarna för att nå högsta virkesvärde till skogsägaren.

Peter

Peter

Urban

Urban

Jag åker förbi Kila och ser bröderna Peter och Urban Johansson i varsin maskin. Jag stannar till vid vägkanten och vinkar glatt med kameran, maskinerna stängs av och jag stiger fram.

Vekakärrs Skogsentreprenad AB bildades 2010 och ägs av bröderna Johansson. De har samarbetat med Sydveds inköpare Viktor Mallander sedan 2013. Med öppen och ärlig dialog samt Viktors skogliga kompetens så anser de att samarbetet funkar väldigt bra!

Just idag avverkar de lärk på Kila, ett bestånd på 5,7 hektar. Drygt en vecka planerar de att få avverkningen gjord på, när jag kommer dit är det näst intill klart.

Här på Kila tycker de att det är lite extra roligt, då ägaren är lika intresserad av skötsel och planering som de själva. På så sätt blir arbetet givande och det känns stimulerande att lägga lite extra tid på avverkningen. Här, liksom på alla uppdrag, gäller det att skynda långsamt för att nå hög och jämn kvalitet i avverkningens utförande, tillredning/ aptering och naturhänsyn.

Avverkning i lärkbestånd är ofta lite speciella, berättar Peter, då både stamkrök och den ofta snabba tillväxten ställer extra höga krav på maskinförarna för att nå högsta virkesvärde till skogsägaren.

Text och foto: Ambjörn Olsson