Aktuellt / Senaste nytt

Vildsvin attackerade under gallring

Publicerad 2020-02-27

Vi känner ju till att vildsvinen ibland kan vara aggressiva under jakt, främst för att försvara sig mot närgångna hundar men även mot jägare som kommer för nära. Men det kan även ske under andra omständigheter, berättar Sydvedaren Martin Ohlsson.

I vinter har Martin Ohlsson som är inköpare på distrikt Hässleholm fått erfara att vildsvin även kan gå till attack under andra omständigheter.

– Det var under skogsarbete i min egen skog, där ett äldre tallbestånd skulle gallras. När ett mindre träd hade fällts så vände jag mig om och så stod suggan där bara en meter ifrån och gick till anfall.
Suggan sprang först in i sågen och träffade därefter ena benet på mig, men som tur var så trillade jag inte, berättar Martin.

Gasade med motorsågen

Suggan stannade sedan 10 meter bort, men efter ett vilt skrikande från Martin, som också gasade med sågen så gav hon sig iväg till slut... Det var en himla tur att hon inte attackerade strax innan, när Martin stod med ryggen mot henne och fällde trädet.

– När suggan hade gett sig iväg så vände jag mig om och såg en kulting i ett enkelt bo, bara fem meter bort. Och efter en lite närmare koll så var där mellan 8 och 10 kultingar...

Försvarade kultingarna

Det var ju ett lite märkligt ställe att bygga ett bo på, och suggans instinkt var ju att försvara kultingarna

– Hade jag inte haft hörselskydd på mig, utan bara vistats i skogen, så hade jag säkert hört henne varna innan jag kom för nära boet.

Bilden visar hur boet såg ut 1,5 månad senare när Martin återvände till platsen för att se om vildsvinen lämnat boet och avverkningen kunde fortsätta.

Man kan väl lugnt säga att pulsen gick upp i topp direkt.
Martin Ohlsson
Så här såg boet 1,5 månad senare när Martin återvände till platsen för att se om vildsvinen lämnat boet och han kunde fortsätta avverkningen.

Så här såg boet 1,5 månad senare när Martin återvände till platsen för att se om vildsvinen lämnat boet och han kunde fortsätta avverkningen.