Inspiration / Djur och natur

Linderödssvin – en härdig och tålig ras

Linderödssvinet har sitt ursprung i det gamla, svenska skogssvinet, som strövade i Sydsveriges bok- och ekskogar fram till slutet av 1800-talet.

"Som en pepparkaksgris". Ja, så beskrivs faktiskt Linderödssvinets form allra bäst enligt rasföreningen Landtsvinet. Lite sådär avrundad kroppsform med svagt konvex rygglinje. Trynet är rakt och öronen medelstora och ofta lite vinklade framåt som solskydd. Färgen kan variera, men är alltid svartfläckig med gråvit eller brunröd grundfärg.

Ursprung: svenska skogssvinet

Linderödssvinet har sitt ursprung i det gamla, svenska skogssvinet, som strövade omkring i Sydsveriges bok- och ekskogar fram till slutet av 1800-talet. Rasen tillvaratogs på 1950-talet då Skånes Djurpark i Höör tog hand om några brokiga grisar av en gammal ras från Linderöd.

Galt på 250 kg

Idag finns ungefär 500 Linderödssvin i Sverige som ingår i ett bevarandeprogram. Allra bäst mår Linderödssvinet när den får vara ute och böka i skog och mark i jakten på föda som mestadels består av växter.

Även på vintern trivs den utomhus och är därmed härdig och tålig. En normalstor galt väger omkring 250 kg och suggan 150 kg.