Lantrasen har ursprung från ett begränsat område och har anpassat sig till just den lokala miljön.

Lantrasen har ursprung från ett begränsat område och har anpassat sig till just den lokala miljön.

Inspiration / Djur och natur

Nordsvensken – kompakt och stark allroundhäst

Med kraft, energi och takt tar den nordsvenska hästen sig an hästlivets utmaningar. Ett kallblod med ursprung från den primitiva skogshästen.

Hela uppenbarelsen är kompakt och stark. Huvudet är vackert kilformat. Bringan är bred och nordsvensken ger ett välmusklat intryck. Redo oavsett om du vill använda den för ridning eller körning.

Lugn och pålitlig trotjänare

Historiskt har nordsvenskens användningsområde funnits i skogs- och jordbruket samt inom armén. När motoriseringen inom dessa områden genomfördes minskade behovet av draghästar. Efterfrågan sjönk, priserna dalade och avelsbasen smalnade. Men tack vare noggrann och allsidig prövning har rasen utvecklats till en lugn och pålitlig trotjänare, genom bland annat dragprov och regelbundna röntgenundersökningar.

Utmärkt för turridning

Nordsvensken är en allroundhäst som lämpar sig för all slags körning både till vardag och vid högtidliga tillfällen. Som ridhäst hävdar den sig väl inom alla discipliner; hoppning, dressyr, fälttävlan och westernridning. Med sitt goda terrängsinne tar nordsvensken sig fram överallt och är därmed även utmärkt för turridning.

Text: David Söderlind Foto: Mats Andersson