Inspiration / Kultur och tradition

Nyårsfirande förr i tiden

I bondesverige funderade många över framtiden. Nyårsnatten ansågs förr vara en natt laddad med magisk kraft, där man kunde spå om det kommande året. Även nyårsdagen var magisk, på det sätt man var på nyårsdagen skulle utmärka resten av året...

I bondesverige funderade många över framtiden och årets sista natt var en bra tid att spå om vad som skulle ske under kommande året; om skörden skulle bli bra, om giftermål och i värsta fall dödsfall.

Nyårsvakan är en tradition av senare tid. Från 1920-talet spreds nyårsringningen via radion och 1977 var starten för tv-sänd nyårsvaka med uppläsning av Tennysons "Nyårsklockorna".

En sed med gamla anor är uppskjutande av raketer. Förr i tiden som nyårssmällar och nyårsskjutning med bössor, sannolikt som ett sätt att hålla onda väsen borta.

Och så har vi nyårsdagen; det sätt man var på nyårsdagen skulle utmärka resten av året: genom att bära fina kläder skulle man inte behöva sakna kläder och den som ville vara morgonpigg skulle stiga upp tidigt. Kanske något att tänka på inför kommande nyårsfirande...

Text: Annsofie Öhman Foto: Sara Landstedt