Inspiration / Mat och recept

Så tar du vara på dina äpplen

Publicerad 2019-08-07

Redan bakat många smulpajer och äppelkakor? Här tipsar vi om lite annat som du också kan göra med dina äpplen.

Äppelmos

Skala, kärna ur och dela äpplena i bitar. Koka med lite vatten till mos. Tillsätt eventuellt lite socker och kanel. Frys in.

Äppelklyftor i lag

Skala och klyfta äpplen. Koka försiktigt i sockerlag. Frys in och använd till pajer eller servera klyftorna varma med glass till.

Torkade äppelskivor

Torka äppelskivor på stång i ett mörkt, torrt utrymme.

Juice med råsaftcentrifug

Med en råsaftcentrifug kan du snabbt och enkelt göra egen göra färskpressad äppeljuice.

Musta frukten

Lämna in äpplena till ett musteri. Vill man bevara musten mer än en vecka så fryser man ner den eller låter den bli pastöriserad och får den förpackad på bag-in-box.

Lagra äpplena

Välj ett svalt, fuktigt och mörkt ställe (som källare eller garage). Lagra bara fina och oskadade äpplen. Linda gärna in dem i silkes- eller tidningspapper. Lägg dem sedan i en låda eller kartong.

Dela gärna med dig! Till grannar, fritids, förskola, äldreboende…
.
Text och foto: Annsofie Öhman