Inspiration / Mat och recept

Shakshuka – en spännande äggrätt

Prova den här kryddrika och lite annorlunda äggrätten.

​Shakshuka

2–4 portioner

1 tsk hela spiskumminfrön
1 tsk hela korianderfrön
1 krm gurkmeja
1 tsk paprikapulver
½ krm saffran

2 gula lökar, finhackade
½ vitlöksklyfta, finhackad
1 röd paprika, urkärnad och hackad
1 grön paprika, urkärnad och hackad
1 tsk harissa (nordafrikansk kryddblandning)

2 burkar krossade tomater
2 dl vatten

1 kruka koriander, hackad
1 kruka mynta, hackad

2–4 ägg
olivolja
salt och nymald svartpeppar

Gör så här

  • Mortla kryddorna grovt.
  • Fräs löken i olja cirka 10 minuter på medelvärme så att den blir söt och gyllenbrun – det är det som sätter smak på rätten.
  • Tillsätt paprikan tillsammans med kryddor och harissa. Stek cirka 5 minuter så att grönsakerna börjar mjukna.
  • Tillsätt krossade tomater och vatten. Krydda med salt och peppar.
  • Låt småputtra cirka 15 minuter under lock. Smaka av.
  • Gör hål i såsen i stekpannan och knäck äggen i hålen. Låt sjuda på svag värme cirka 8–10 minuter, tills äggen är klara.
  • Blanda i örter och servera med pitabröd eller rostat surdegsbröd.

Recept: Tove Nilsson, från boken "Ägg – recept och teknik".

Foto: Charlie Drevstam