Inspiration / Mat och recept

Västerbottensostfyllda älgrulader

Njut av vilda smaker och bjud vännerna på västerbottensostfyllda älgrulader i porter- och svartvinbärssås. Servera med nystekta kantareller, krispig sallad och pressad potatis. En måltid som inte kan bli annat än smaklig…

Du behöver

4 personer

600 g innanlår av älg (eller filé, då kortas tillagningstiden avsevärt)
salt och peppar
100 g västerbottensost
tandpetare
1 liter färska kantareller (eller 4 dl frysta)
smör
flingsalt

Sås
1 flaska porter (33 cl)
1 dl outspädd svartvinbärsjokk
eller svartvinbärssaft
2 dl grädde
salt och peppar

Sallad
100 g blandad sallad, till exempel babyspenat, lollo rosso, frisésallad
4 morötter i stavar
1 knippe bladpersilja
flingsalt och peppar
olivolja och vinäger
1 dl rostade solroskärnor

Tillbehör
Pressad potatis och svartvinbärsgelé

Gör så här

Skär köttet i tunna skivor. Banka eventuellt ut skivorna.
Salta och peppra. Fördela osten på skivorna och rulla ihop till rulader. Fäst med en tandpetare.
Bryn ruladerna runt om i en panna med hög kant, gärna gjutjärn.
Häll på porter och svartvinbärssaft och sänk värmen. Låt puttra i cirka 20 minuter (5–10 minuter om du använder filén).
Stek kantarellerna i smör på medelvärme.
Fräs morotsstavarna snabbt i lite smör. Nyp av bladen på persiljan och tillsätt den, flingsalt och peppar. Stek inte för länge, morötterna ska ha kvar sin spänst!
Lägg morotsstavar och persilja med salladen på ett fat. Ringla över olja och vinäger och strö över rostade solroskärnor.
Smaksätt såsen med grädde, salt och peppar. Red såsen om du vill ha den tjockare.
Servera ruladerna i sås med pressad potatis, smörstekta kantareller, den fräscha salladen och svartvinbärsgelé.

Text: Anna Palmgren och Malin Holstensson Foto: Bosse Lindqwist