Inspiration / Mat och recept

Viltskav med lingon och kantareller

Med tunnskuret viltkött, lingon och kantareller lagar du snabbt och enkelt en riktigt god vardagsmiddag. Servera den mustiga viltskaven med potatismos och rårörda lingon. Uppskattat av de flesta matgäster vill vi lova!

Viltskav

4 portioner

500 g viltkött (t ex älg eller rådjur, från karré eller bog)
1 tsk salt
1 krm peppar
1 stor gul lök
2 msk smör
3 msk messmör
2 dl crème fraîche
2 dl vatten
2 tsk kinesisk soya
1 dl lingon
200 g gula kantareller
Persilja

Potatismos

1 kg potatis
2 dl mjölk
½ dl grädde
1 tsk salt
1 krm peppar
2 msk smör

Gör så här

Viltskav: Skiva köttet tunt när det är halvtinat och skär det sedan i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Stek skavet i stekpanna i omgångar tills det fått färg. Salta och peppra efter smak. Bryn också löken. För över skav och lök till en panna med lock. Tillsätt messmör, crème fraiche och vatten. Koka på svag värme i 10 minuter under lock. Tillsätt soya och eventuellt mer salt och peppar. Rör i lingonen.

Bryn kantarellerna i smör i het stekpanna och häll den över skavet. Strö över klippt persilja. Servera viltskavet med potatismos och rårörda lingon.

Potatismos: Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa med en stöt i pannan. Värm mjölk och grädde och rör ned i potatisen. Tillsätt smör. Smaksätt med salt och peppar. Vispa moset luftigt.

Text och foto: Annsofie Öhman