Inspiration / Mat och recept

Viltpanna med älgfilé & lingoncrème

Publicerad 2023-10-17

Snabbt och smidigt från skogens skafferi. Recept av Gustav Arnell, Vi kan mat.

4 portioner

Du behöver

1 kg småpotatis skalad och kokt, gärna av sorten Annabelle
2 större morötter i skivor
1 palsternacka i tunna skivor
1 rödlök, skivad
2 dl kantareller, förvällda
50 g hemost (traditionell ost ystad på mjölk som har självsyrat)
10 småtomater
Persilja
Persillade (kryddblandning av persilja, vitlök och salt)
500 g älgfilé
Svensk rapsolja, smör
Salt

Lingoncrème

0,5 dl lingon
1 burk crème fraiche (2 dl)
Salt, svartpeppar

Blanda samman och serveras som topping till pannan.

Tänd elden och vänta tills du har en trevlig glöd, placera stekhällen över glöden. Lägg i rapsolja och en klick smör – hällen är lagom varm när smöret slutar fräsa och blir tyst samt doftar lite nötigt. Stek morot och palsternacka i 6-8 minuter. Tillsätt skivad potatis och kantareller och stek på medelvärme i 5-6 minuter. Tillsätt övriga ingredienser förutom ost och persilja. Klicka i lite mer smör och stek älgfilen i skivor vid sidan om, salta. När filén ”blöder” är det dags att vända den, räkna med cirka 2,5 minut per sida. Avsluta med tärnad ost, persilja och persillade.

Foto: Anna Hållams