Aktuellt / Senaste nytt

Så apterar man ek på bästa sätt

Publicerad 2020-10-19

Under en av höstens finaste dagar, när solens strålar fortfarande värmde, fick inköpare och entreprenörer på distrikt Älmhult lära sig mer om aptering av ektimmer.

I skogarna utanför Olofström samlades Sydveds inköpare och entreprenörer tillsammans med dagens inbjudna, kursledare Gunnar Arvidsson från Österbymo Hardwood och Olle Jardén från Biometria.

Österbymo Hardwood är ett mindre eksågverk i Ydre, Östergötland, dit en del av det ektimmer som huggs fram på distrikt Älmhult levereras. Sedan 2017 ägs Österbymo Hardwood av KG List AB.

Kunskapskrävande tillreda ekstockarna

Ektimmer kan beskrivas som skogens filéer, och det krävs stor kunskap hos Sydveds entreprenörer för att tillreda stockarna på rätt sätt, så att sågverket får den kvalitet som önskas och att skogsägaren får så bra betalt som möjligt.

Dagen till ära hade Sydved bjudit in Gunnar Arvidsson från Österbymo Hardwood och Olle Jardén från Biometria som till vardags arbetar på sågverket och mäter ektimmer. Tillsammans med inköpare och entreprenörer blev det mycket givande diskussioner om hur ekstockarna ska kapas.

Övningsplatsen för dagen var förlagd till ekskogarna utanför Olofström. Just på den här avverkningen skulle moderträden avverkas för att lämna utrymme till den underväxande föryngringen som främst bestod av ek och bok, men också en och annan avenbok.

Glada miner runt elden

Dagen avslutades med grillad korv och kaffe i solskenet. Det var glada miner runt grillplatsen och samtalsämnet fortsatte även efter kurstillfällets slut att domineras av ektimmer och lövsortiment.

Har du ek på din fastighet som är behov av åtgärd? Ibland kan det vara svårt att se vad för åtgärd som bör göras och när i tid åtgärden bör utföras. Tveka inte att kontakta oss på distrikt Älmhult för att veta mer om skogens filéer och få rådgivning för just din skog.

Text och foto: Ludwig Björkman