Aktuellt / Senaste nytt

Bokavverkning i vintrigt Skåne

Publicerad 2021-12-15

Behovet av svensk bokmassaved till Stora Ensos pappersbruk i Nymölla är fortsatt stort. Därför pågår just nu gallring i bokbestånd på ett flertal håll runt om i Skåne på distrikt Hässleholm.

Efter att vintern slagit till med full styrka även i Skåne för ett par veckor sedan med upp till 35 cm snö lokalt så har det de senaste dagarna vänt till töväder vilket gör att snön försvinner fort.

På bilderna nedan ser vi UGB Skogsservice som utför en kombinerad avverkning med skördare och manuell huggare i trakterna kring Tyringe i norra Skåne.

På en hel del bokavverkningar körs det idag just med detta kombinerade arbetssätt skördare/manuell huggare och det är främst kvaliteten på skogen som avgör vilket som är mest lämpligt. Allt för att göra en så kostnadseffektiv avverkning som möjligt för er skogsägare.

Är bokskogen övergrov eller av sämre kvalitet så funkar det bäst med en traditionell manuell avverkning. Då står Sydved väl rustat med ett flertal anställda huggare samt ytterligare 10-15 svenska huggarentreprenörer.

Ta gärna kontakt med din Sydvedare för att diskutera vilken avverkningsform som passar bäst i just din bokskog!

Text och foto: Martin Ohlsson