Aktuellt / Senaste nytt

Dags att röja i vår!

Publicerad 2023-05-04

Våren är en smart tidpunkt att röja i sin skog. Växtligheten har inte kommit i gång på allvar, vilket gör att du får en bra överblick och minskar risken att skada plantor som du vill behålla. Hinner du inte röja allt själv, tveka inte anlita ett proffs till svåra och tungarbetade områden. Beställ din röjning direkt på Sydveds webb, snabbt och enkelt!

Här delar vi med oss av några tips till dig som tänker röja själv.

Avsätt tillräckligt med tid. Räkna med två dagar per hektar som ”hobbyröjare”. Kanske till och med ännu längre om du är sent ute med röjningen. Rikta därför in dig på bestånd där du har ”initiativet”. Det tar längre tid och är jobbigare att röja ju tätare och högre skogen är. Planera din röjning, det är där du tjänar in tiden. Många tycker att den bästa metoden är att röja i stråk.

Så här röjer du i stråk. Börja röj längst in eller i ena kanten av området du tänker röja. Röj i stråk på fyra till fem meter, så att du kan hålla en hyfsat rak gräns. Vänd tillbaka när du har använt upp halva tanken, så att du har nära till dunken när bensinen är slut.

Använd ordentliga skyddskläder; hjälm med hörselskydd och ögonvisir, skyddshandskar, tåliga kläder samt grova skor med sågskydd. Använd gärna skyddsglasögon. Tips: Hörselkåpor med musik eller radio i gör att arbetet blir roligare!

Tänk på säkerheten. Packa ned första förband och bär det så att du lätt kan komma åt det om olyckan är framme. Med mobil kommer man långt, men ibland är det dålig täckning. Se till att någon annan vet var du arbetar.

Jobba med en röjsåg med vass klinga. Är du ovan, lär dig mer om sågtekniker och arbetsmetoder
på någon av de kurser som finns.

Hinner du inte röja allt du tänkt själv? Röj enklare, mindre områden själv och anlita ett proffs till de
andra. Tänk på att du vinner på att inte vänta för länge med röjningen!

    Beställ din röjning direkt på webben!

  • Nu kan du snabbt och smidigt skapa ett underlag för din röjning och beställa den via dina privata sidor, Min skog. Klicka här för att logga in på Min skog!

Text: Annsofie Öhman Foto: Lasse Arvidson