Aktuellt / Senaste nytt

Ett möte med kattugglan

Publicerad 2018-06-13

När Sydveds skogshuggare på distrikt Hässleholm hugger ner träd eller gallrar springer de ibland på kattugglan. För att visa hänsyn till kattugglan byter de då område och återkommer istället nästa dag. På natten flyttar sig honan med sina ungar, och på så sätt visar man omtanke till de små liven.

Kattugglan häckar i ihåliga träd, framförallt i lövskog. I träden gömmer kattugglan sina ungar för att hålla dem i säkerhet under dagen. Ibland springer skogshuggarna på distrikt Hässleholm på kattugglan när de hugger, och då byter de område på gallringen tills nästa dag. Under natten flyttar honan på sina ungar och de ser därför till att aldrig hugga eller förstöra deras boträd.

Tio gånger bättre hörsel

Precis som andra ugglor har kattugglan väldigt bra syn och hörsel. Ugglans huvud är stort och platt, med framåtriktade ögon. Ögonen omges av ögonkretsar av korta, styva fjädrar, som fungerar som paraboler och leder inkommande ljud till öronen. Det sägs att kattugglan har tio gånger gånger bättre hörsel än oss människor.

Otroligt mörkerseende

Ugglan är välkänd för sitt mörkerseende. Tester har visat att den i ett mörklagt rum kan upptäcka en mus i skenet av ett tänt stearinljus som lyser 200 meter bort. Under natten är det inte ovanligt att höra på kattugglans revirläte. Lätet är välkänt och det börjar med ett "ho" som sedan avslutas med flera "hohohohoho".

Läs mer om djur och natur.

Juni 2018

Foto: Roger Aldenhamn