Inspiration / Hem och lantliv

Snickra en holk till vårens skönsångare

Efter de långa vintermånaderna väntar nu våren hungrigt runt hörnet. Med den börjar fåglarna gör sig hörda och spanar av omgivningarna för att hitta en plats att reda sitt bo. Det råder stor brist på naturliga bohål, så ta en liten stund i anspråk och bygg en fågelholk till de små skönsångarna. Du kommer att få lön för din möda!

Jag är säker på att de allra flesta av er har en brädstump hemma som kanske blev över när köket renoverades, något uthus rustades upp eller när drömmen om en veranda med snickarglädje äntligen gick i uppfyllelse.Liten bild

Ta då en liten stund i anspråk och hjälp de små skönsångarna i sitt mödosamma värv. Det tar inte lång tid, och belöningen är dubbel. Dels glädjen i att arbeta med trä, dels spänningen i det lilla dramat när talgoxens eller blåmesens ungar någon gång i maj för första gången tittar fram och vecklar ut sina bräckliga vingar.

Varning för sittpinnen

Vissa vill göra något extra av holken, som exempelvis att måla den eller bygga av ihåliga trädstammar. Kul för ögat kanske, men knappast av betydelse för fåglarna.

Det viktigaste för dem är att ingångshålet är lagom stort och inte sitter för nära botten. Gör inte misstaget att montera en sittpinne framför hålet. Holkens invånare behöver den inte, men den är en perfekt plats för rovfåglar och ekorrar att sitta på i väntan på middagen!

Flygande besök i stan

Man behöver inte bo på landsbygden för att få flygande besök. Fåglar i stadsbebyggelse är ofta vana vid människor och räds inte en holk vid balkongräcket. Dock är det säkrast att fråga fastighetsägaren om lov först.

Den här holken är anpassad för våra vanligaste småfåglar, exempelvis blåmes, talgoxe, entita, talltita och svartvit flugsnappare. Vill du bygga för andra arter, som skogsduva, kaja, kattuggla eller tornfalk kommer webbtips i slutet.

Kom ihåg att det nuförtiden råder stor brist på naturliga bohål, så alla nytillskott är välkomna!

Så här gör du

Verktyg

Inga avancerade prylar här. En såg, tumstock, penna, vinkelhake, skruvdragare och skruv, alternativt hammare och spik. Jag använder varmförzinkad trallskruv (dimension 4,2×45). Gillar du spik bättre är 2,0×45 lagom stora.

Märk virket

Märk upp brädan enligt ritningen och såga till bitarna. Vill du ha sluttande tak så snedsåga mellan front- och bakbiten till önskad vinkel. En geringslåda är förstås utmärkt, men det här är ingen exakt vetenskap så tål du några millimeters glipa fungerar ögonmåttet lika bra!Liten bild

Hålet

Med en ett stort träborr, eller som här, en hålsåg till skruvdragaren, gör du hålet på nolltid. Hålets storlek är avgörande för vilka fåglar som trivs i holken.

För exempelvis blåmes, entita och talltita passar ett ingångshål på 28 mm medan exempelvis talgoxe och flugsnappare behöver 32 mm.

Sätt ihop

Foga samman delarna till en holk enligt bilden. Har du en bräda som är hyvlad på ena sidan så vänd den ohyvlade sidan inåt, detta underlättar för fåglarna att klättra ut. Skruva elleLiten bildr spika golvet infällt så att måtten blir rätt.

Öppningsbar holk eller inte är en tvistefråga. Jag fäster locket enbart med två trallskruvar, då blir det lätt att skruva bort om städlusten skulle falla på. Dessutom städar fåglarna själva om de tycker att holken börjar bli för grund.

Fästen

Det finns flera varianter för upphängningen. Den här holken ska placeras på en ganska smal stam och därför har jag valt att slå fast två varmförzinkade märlor (dimension 2,75×30). Liten bildMed en bit najtråd eller starkt snöre hänger holken stabilt med sin egen tyngd. Ett annat alternativ, exempelvis för placering på en vägg, är att fästa en planka på bakstycket och spika eller skruva i den.

Ritningen

Är anpassad för småfåglar som talgoxe, flugsnappare och blåmes. Det som varierar är storlek, ingångshål och uppsättningshöjd. Ritningar och instruktioner för andra arter hittar du på nätet.

En ohyvlad bräda knappt 150 cm lång, 15 cm bred och 20-25 mm tjock är ett bra råämne och räcker till hela holken. Vill man ha ett tak som skjuter ut mer över kanterna, vilket förlänger livslängden, går det åt en något bredare stump (omkring 24 cm) till taket.

Text och foto: Jens Johansson