Inspiration / Hem och lantliv

Så blir du småfåglarnas favorit

Med behovet av att äta hela sin vakna tid är det många småfåglar som uppskattar ditt initiativ med fågelmatning i trädgården. Här några smarta tips för att locka så många som möjligt.

 • Hitta en plats som bjuder lugn och ro. Fågelmatning på baksidan av huset kommer att fungera bättre än en matplats precis vid en ytterdörr som öppnas och stängs flera gånger om dagen.
 • Se till att det finns skydd i närheten. En buske, häck eller träd att fly till när sparvhöken kommer kan vara livsavgörande. Tänk dock på att inte placera matningen för nära och för lågt intill buskage – där kommer ju katten gilla att sitta och vänta på byte…
 • Använd olika typer av mat och matare för att locka olika fåglar till din trädgård. Frön, talgbollar och några äpplen som du hänger direkt i ett träd.
 • När du hänger ut talgbollar, ta bort nätet som riskerar att skada både fåglar och andra djur (till exempel hundar kan bli sugna på en nedfallen talgboll och då kan nätet skapa livshotande skador på tarmarna.)
 • Och om du har kvar ett fågelbord från förra året, rengör det inför vintern med såpa och vatten för att minimera risken för fågelsjukdomar. Håll rent runt och i matningsplatsen. Utspillda frön kan locka till sig möss och råttor. Fyll på med nya frön varje dag.
 • Du kan mata fåglar hela året. Vanligast är att börja när kylan kommer. Matningen kan avslutas när temperaturen börjar stiga till våren. Fåglar är rörliga och har fler matställen som de uppsöker. Om maten tar slut på ett ställe, behöver du inte vara orolig om du behöver upphöra med matningen under en tid.

Det kan ta ett tag för fåglarna att hitta en ny matplats. Flera veckor är inte ovanligt. När några fåglar väl hittat dit brukar andra snart lockas dit av "trafiken". Fåglar gillar rent vatten även vintertid, så att ställa ut friskt vatten kommer också att locka.

  Vanliga vinterfåglar vid ditt fågelbord

 • Talgoxe (Parus major)
  En anpassningsbar fågel som finner sig väl tillrätta i människans närhet.

  Blåmes (Cyanistes caeruleus)
  Inte stor, men en riktig tuffing och jagar gärna bort även större fåglar vid matningsplatsen.

  Pilfink (Passer montanus)
  Härdig och klarar vintern bra i hela landet. Hörs med sitt tjatter från häckar och buskage under senvintern och bidrar till tidig vårkänsla.

  Domherre (Pyrrhula pyrrhula)
  Vem blir inte lycklig av att få domherren med sina fina färger som gäst vid fågelmatningen en gråkall vinterdag?

  Sidensvans (Bombycilla garrulus)
  Kompakt och läcker i sin rödgrå fjäderskrud. När rönnbären tar slut i skogen söker den sig gärna in i trädgårdsmiljön för att leta äpplen.

  Koltrast (Turdus merula)
  Sveriges nationalfågel som brukar vara en omtyckt gäst vid fågelbordet. Kraftig och långstjärtad i sin svarta dräkt.

  Gråsiska (Carduelis flammea)
  En av de allra minsta fåglarna. Beroende av björkfrö och när tillgången på detta är dålig söker den sig gärna till din fågelmatning.

Text: David Söderlind Foto: Kenneth Johansson