Aktuellt / Senaste nytt

Ha koll på din skog i sommar!

Publicerad 2019-06-25

Den sena starten av årets huvudsvärmning har minskat risken för att det ska bli en stor andra generation granbarkborrar, säger Skogsstyrelsens barkborreexpert Gunnar Isacsson. Men, uppmaningen till alla skogsägare är att fortsätta kontrollera skogen regelbundet.

På grund av värmen i slutet av april tjuvstartade svärmningen redan då, men sedan har det varit låg aktivitet. Fram tills slutet av maj. Så fort dagstemperaturen gick över 18 grader börjar granbarkborren svärma och huvudsvärmningen var då igång.

– Det är sannolikt att vi kommer att få stora angrepp även i år och det är ett fortsatt allvarligt läge. Men den sena starten av årets huvudsvärmning har minskat risken för att det ska bli en stor andra generation granbarkborrar som svärmar, säger Gunnar Isacsson, ekolog och Skogsstyrelsens expert på skadeinsekter.

Kontrollera skogen regelbundet

Den torra och varma sommaren förra året bidrog till att granbarkborren kunde svärma i stora mängder och dessutom i två generationer, vilket är ovanligt. Skadeinsekten förstörde 3–4 miljoner kubikmeter skog och Skogsstyrelsen utsåg tidigare i år stora delar av södra Sverige till bekämpningsområde.

– Skogsägaren behöver ha koll på var de nya angreppen är och se till att få ut de träden. Då följer granbarkborrarna med ut ur skogen. Se till att kontrollera skogen regelbundet, minst var fjärde vecka hela sommaren eftersom det sannolikt kommer bli svärmningar kontinuerligt från maj till augusti, säger Gunnar Isacsson

Text och foto: David Söderlind