Aktuellt / Senaste nytt

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

Publicerad 2019-01-09

Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Hänsyn till miljön, tillsammans med säkerheten på vägarna, är A och O för Sydved när skogsägarnas virke ska transporteras till sågverk och industrier. Gemensamt för de 40-tal åkerier som Sydved samarbetar med är just att de målmedvetet satsar på bra och miljövänlig teknik.

Ett mycket renare bränsle

Sundbergs Åkeri, med bas i Källeryd någon mil från Herrljunga, kör sedan i somras alla sina lastbilar med det helt förnyelsebara bränslet HVO.

HVO står för hydrerad vegetabilisk olja och är baserat på vegetabilisk olja eller animaliska fetter som har processats vidare med hjälp av vätgas. I praktiken skapas ett bränsle med kolvätekedjor som utgör en kopia av fossilbaserad diesel, men som är mycket renare och förnyelsebart. HVO kan blandas i diesel eller ersätta diesel i dieselmotorer.

Rejält sänkta koldioxidutsläpp

– Vi räknar med att sänka våra fossila koldioxidutsläpp med upp till 90 procent, säger Johan Sundberg, en av delägarna i Sundbergs Åkeri. När vi använder HVO i våra nyare lastbilar, med en euro 6-klassad motor, så kan man säga att lastbilarna efter förbränning av bränslet i princip släpper ut renare luft än vad motorn tar in.

Sundbergs Åkeri är det första timmerbilsåkeriet i Sverige som helt gått över till HVO.

  Fakta om HVO

  • HVO (hydrerade vegetabiliska oljor)
  • Baserad på förnybara råvaror.
  • Ger lägre utsläpp av klimatpåverkande koldioxid.
  • Sänker koldioxidutsläppen med upp till 90 %.
  • Passar i alla dieselmotorer.
  • Minskade utsläpp av avgaser, mindre kallstartrök.
Text: Annsofie Öhman Foto: Dennis Laposa