Aktuellt / Senaste nytt

Just nu i din skog – januari, februari och mars

Publicerad 2022-12-20

Här tipsar vi om skogliga aktiviteter som passar bra att göra i skogen under årets första månader. Kontakta din Sydvedare om du har frågor!

Röj i tid!

Sen vinter och tidig vår, innan löven slår ut, är en bra tid att röja då du får en god överblick av beståndet. Röjning i rätt tid ger tillväxt, stabilitet och en öppen, ljus skog. Du lägger också grunden för att förstagallringen kan göras i rätt tid.

Beställ vårens plantor

För skogsägaren som tänker plantera i vår är det hög tid att beställa plantor, så att du får den typ av plantor du behöver för din mark. Det ökar chansen till en lyckad föryngring. Tänk på att bördiga marker kräver lite större plantor för att klara konkurrensen från annan vegetation.

Rädda virkesvärdet i barkborregranar

Granbarkborrarna är i vintervila nu, fram till april, maj. Men som skogsägare kan du vara aktiv och söka upp angripna träd på din fastighet. För nu handla det om att rädda virkesvärdet på träden som angripits under sommaren och hösten.

Leta efter träd som inte ser friska ut. Barrens färg kanske avviker från friska träd eller så har barken en annan färg där hackspettar har letat efter barkborrar. Nedfallna gröna barr tyder också på angrepp. Dessa träd ska man avverka så snart som möjligt. Men döda träd, som har börjat bli gråa, lämnas kvar i skogen, då det biologiska värdet att lämna kvar träden är betydligt större än virkesvärdet.

Dags att gallra?

Gallring kan göras året runt, men ett tips är att redan i början av året se över vad som behöver göras i skogen under 2023. Kontakta din Sydvedare om du har frågor!

Säker i skogen

Tänk på din säkerhet om du jobbar i skogen i vinter. Använd ordentliga skyddskläder; hjälm med visir och hörselskydd, skyddshandskar, skyddsbyxor och grova skor med sågskydd. Tala om för någon vart du ska jobba och när du tänker vara tillbaka. Packa ner första förband! Säkerställ också att du har rätt kunskap för de åtgärder du tänker göra.

Text: Annsofie Öhman