Aktuellt / Senaste nytt

Klippdag med skogsbränsletema

Publicerad 2019-03-15

Den 8 mars anordnades en klippdag hos inköpare Alexander Bjelke på distrikt Aspa. Ett flertal besökare kom till Axberg för att lära sig mer om sortimentet och samtidigt få lite mat i fält.

Eftersatta röjningar, åkerkanter eller vägrenar. Det är alla varianter där klipp kan vara ett alternativ.

Klippaggregat på grävmaskin

På Alexander Bjelkes område är klippaggregatet monterat på en grävmaskin, och den lösningen fungerar bäst vintertid på just åker- och vägkanter.

Materialet skotas ihop efter klippning och lagras utmed bilväg. Ett lager papp skyddar mot regn och snö. Efter tork transporteras materialet in till värmeverk med en helgrots-bil.

Entreprenören HF-schakt äger både grävmaskin, skördare och skotare. Det passar därför väldigt bra att ha aggregatet på grävmaskinen, då det vintertid vid tjälad mark kan vara minskad efterfrågan på just grävning. Däremot passar tjälen väldigt bra för att komma åt områdena som behöver klippas.

Ekonomin för klippning kan vara svår att kalkylera på förhand, men beroende på förhållanden som underväxt, trädslag och diameter kan det bli ett netto som jämfört med alternativet, som exempelvis röjning oftast går att räkna hem.

Dessutom blir det vackert och promenadvänligt i bestånden efteråt. Det tas samma hänsyn tas som vid konventionell gallring.

Ett uppskattat sortiment

Alexander tycker att det är ett bra komplement till traditionella metoder och berättar att det idag är många skogsägare som inte bor på fastigheten eller helt enkelt inte har tid med underhåll, då fungerar detta väldigt bra.

Fler och fler installerar också annan typ av uppvärmning i sina hus idag, varpå den årliga vedgallringen uteblir. Frida Axelsson arbetar som försörjningsledare på Stora Enso Bioenergi och tar över ansvaret för materialet vid bilväg. Hon berättar att det är ett fint och uppskattat sortiment både av bilarna som transporterar det och värmeverket som eldar det i sina anläggningar.

Vill du veta mer om klippen som rör sig i nordvästra Närke är du välkommen att kontakta Alexander Bjelke på telefonnummer 0761-356338.

Text: Frida Axelsson Foto: Alexander Bjelke