Aktuellt / Senaste nytt

Korvgrillning under en klarblå himmel

Publicerad 2021-01-20

Sydved har avverkat hos bröderna Evaldsson förut. Trots att de äger varsin skogsfastighet – Gisslaboda och Gylsboda, har bröderna en tät dialog om hur deras skog ska skötas.

Vi befinner oss i Gisslaboda, en liten by utanför Lönsboda i nordöstra Skåne. I vändfickan/upplagsplatsen som vi befinner oss på ägs av Per-Arne Evaldsson, men det upplagda virket tillhör Ingmar Evaldsson.

Åtgärder i skogen

Denna gång hugger Väghult en traditionell slutavverkning hos Ingmar med reservation att spara mindre bokar och ekar. Hos Per-Arne är det lite special, han avvecklar bland annat en skärm (motverka frost) där han har självföryngrat skog.

Korvgrillning

Väghults Skogsavverkningar avverkar skog i detta område till inköpare Ola Persson. Just idag lyckades vi pricka in en av vinterns vackraste dagar, med 5–6 minusgrader och strålande solsken. Ola grillar korv, Jonas från Väghult eldar i en eldkorg där vi kan värma oss. Detta är ett perfekt tillfälle för entreprenören (Väghult Skogsavverknignar) att ha en dialog med markägare och inköpare. Detta för att se vad som har blivit bra och vad kan vi förändra. På programmet står även en teoretisk genomgång av Sydveds nya häfte i generell naturvård.

Text och foto: Ola Persson