Aktuellt / Senaste nytt

Många ville gissa trädslag på julmarknad i Näsum

Publicerad 2021-11-30

Hur många trädslag har vi egentligen i Sverige? Den frågan var det många som ställde sig när de besökte Sydveds monter på julmarknaden i Näsum.

Virkesköparen Helena Ericson och skogsvårdsledare Annalena Andersson hade med sig 11 olika träbitar som besökarna fick klämma, lukta och väga för att lista ut vilket träd som hörde till vilken träbit/träknopp. Ett inte alltför lätt uppdrag!

Människor från såväl Näsumstrakten till Stockholm valde att stå vid bordet en stund och fundera på hur många olika träd vi faktiskt har i Sverige. För varje förslag som gavs, fick var och en välja mellan en reflexväst, påse eller keps med Sydveds logga. Tre personer av dem som svarade kommer få en tidig julklapp från Sydved med posten.

  • Två tredjedelar av Sveriges landyta är täckt av skog av olika slag. Skogen betyder mycket för många människor – både av ekonomiska, ekologiska och sociala skäl.
  • De vanligaste trädslagen är gran, tall och björk.
  • Totalt finns det ca 29 inhemska trädarter i Sverige plus de av människan införda arterna som till exempel contortatall.
  • Hur skiljer man träd från en buske? Träd ska vara högvuxna vedväxter där varje individ har en eller ett fåtal stammar som åtminstone nått några meters höjd.

Julmarknaden gick av stapeln i Näsum lördagen den 27 november.

Text och foto: Helena Ericson