Aktuellt / Senaste nytt

Nu kan du signera kontrakt med BankID

Publicerad 2020-06-01

Nu är det ännu enklare göra affärer med Sydved. Skogsägare som samarbetar med Sydved kan signera kontrakt och avtal med BankID.

Sydved använder digital teknik mer och mer för samtal och affärer med skogsägare. En nyhet är att signera avtal med digital signatur. Exempel på sådana kontrakt är avverkningsuppdrag, leveransvirke och skoglig service (som till exempel planterings- och röjningsuppdrag).

Anette Lilja på Sydved, som varit projektledare, berättar hur det fungerar i praktiken:

  • Inköparen gör i ordning kontraktet, som kanske är överenskommet tidigare via telefon- eller mejlkontakt, och godkänner sedan det.
  • I nästa steg får alla delägare på fastigheten en signeringslänk. Detta kräver dock att samtliga delägare har en mejladress.
  • När samtliga parter har signerat så får inköparen tillbaka ett mejl som talar om detta.

– Det här är utomordentligt bra när det är många syskon som samäger fastigheten. Och de kanske dessutom är utspridda över hela Sverige, säger Anette Lilja. Vi får till en snabbhet i både skrivandet och undertecknandet av nya avtal.

I dagens läge med coronapandemin så fyller tjänsten en ännu större funktion.

– Att underteckna sina avtal med digital signatur har flera fördelar och hjälper även oss att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer; att hålla den sociala distansen och inte fysiskt behöva mötas på närmare håll samt att inte vidarebefordra papper som flera personer har tagit i med sina händer

Digital signering underlättar också för Sydveds personal att fortsätta arbeta på distans och minimera fysiska kontakter.

Text: Annsofie Öhman