Aktuellt / Senaste nytt

NYKS jämställdhetskalender är på gång

Publicerad 2021-11-01

5000 exemplar av NYKS jämställdhetskalender har nu gått till tryck för att i november anlända till Sveriges skogsbolag och entreprenörer. Sydved är ett av företagen som är med och stöttar verksamheten och projektet med kalendern.

– Vi är så glada att så många tar ställning och är med oss på resan mot en mer jämställd skogsbransch! Genom att ha
beställt kalendern visar de var de står i frågan, och ger ett avtryck för de kvinnor och icke-binära som är på väg in i branschen, säger Erika Alm, projektledare, och tillägger att större delen av skogsbranschen snart kommer ha jämställdhetskalendern att hänga på väggarna.

Jämställdhet och mångfald är faktorer som stärker konkurrenskraft, vilket är anledningen till att NYKS kalenderprojekt startade i november förra året. Det här året har skogsbranschens kvinnor och icke-binära porträtterats med värdighet och förhoppningsvis bidrar det till att skogsbranschens machokultur sågas ner och en mer jämställd arbetsplats växer fram.

En kalender på väggen kanske inte är det nya, men kalenderns innehåll är nytt och den är så mycket mer än bara en kalender på väggen. Den visar en del av de coola individer som valt skogen som arbetsplats. Den ger en inblick på livet i skogen och framförallt skapar förutsättningar för att fler ska vilja välja skogsbranschen.

– Du kan inte bli vad du inte kan se. Vi behöver förebilder för att kunna se oss själva i olika roller, yrken och positioner i samhället, säger genusfotografen Tomas Gunnarsson.

    Om NYKS

  • Ett av NYKS mål är kunskapsspridning inom jämställdhet och inkludering. En kultur finns bara om individen bakom den fortsätter att tillämpa attityden och därför är det så viktigt att belysa för att ens skapa förutsättning till förändring.

    NYKS står för Nätverket för yrkesverksamma kvinnor och icke-binära i skogsbranschen.