Aktuellt / Senaste nytt

Säkra skogsägarbesök i coronatider

Publicerad 2020-12-15

När Sydvedaren Adam Everås träffar Elisabet Svensson och Thom Birkeland för att följa upp två avverkningar från i somras, så är det på ett sätt som ett helt vanligt skogsägarbesök – men ändå inte. Coronapandemin har gjort att rutinerna för Sydveds kontakter med skogsägare har förändrats. Nu görs affärerna verkligen upp i skogen!

Sydved sätter alltid säkerheten i första hand och införde tidigt under pandemin restriktioner för verksamheten. Redan i mars arrangerades möten med skogsägare genom digitala hjälpmedel, som med Teams i datorn eller Facetime i mobilen, så att man kan se varandra när man pratar. Ett bra sätt att fortsätta ha kontakt, om än i annan form.

Besök ute i skogen

För fysiska möten gäller att de numera genomförs utomhus. Adam Everås, som är virkesinköpare på distrikt Hylte, är idag på besök hos Elisabet Svensson och Thom Birkeland strax utanför Öxabäck i Marks kommun. Sedan 2018 är de ägare till skogsfastigheten, och nu är det dags att följa upp två avverkningar från i somras, en fröträdsavverkning och en föryngringsavverkning.

När Adam Everås besökte paret innan sommaren fick besöket hållas utomhus, precis som idag.

– Nu ses vi utomhus och håller avstånd, berättar Adam.

Redan i förväg har Adam och Elisabet haft kontakt för att säkerställa att alla är friska inför mötet. Ett standardsamtal nuförtiden, som görs inför alla fysiska besök!

Kaffet runt köksbordet får vänta

Nej, det blir inget kaffe vid köksbordet den här gången heller. Adam ser fram emot att ta en kopp kaffe tillsammans med de skogsägare han samarbetar med, men han får tålmodigt vänta på bättre tider. Visst är det lockande att slå sig ner vid köksbordet i det lilla torpet vid sjön som paret ganska nyligen har köpt. Men, idag får skogen och den vackra naturen vara lokal för alla diskussioner.

När mötet startar gör Adam oss medvetna om vad som gäller, vi samåker inte och håller rejält med avstånd. Allt för att minska risken för en eventuell smittspridning. För Sydved är hälsan viktigast, både för våra anställda och de skogsägare vi har kontakt med.

Det är tur att vi har skogen!

Men med skogen som arbetsplats, är det förstås ganska enkelt ändå. Ett skogsägarbesök ska ju vara i skogen! Förvisso är det lite krångligare att skriva kontrakt lutad mot en stam eller stubbe, men med digitala hjälpmedel går det lika bra.

– Sedan i våras kan man signera kontrakt med mobilt bank-id direkt i telefonen och då blir det smidigt oavsett var man befinner sig, berättar Adam.

Till vardags bor Elisabet och Thom i Sävedalen utanför Göteborg och när de gjorde affärer med Sydved i somras, blev ett digitalt avtal ett smidigt sätt för att kunna signera från olika platser.

Pickupen istället för köksbordet

Sommarens fröträdsavverkning och föryngrings- avverkning ska följas upp och i bakluckan på Adams pickup lägger han vant fram mätbeskeden och uppdragsredovisningarna. I vanliga fall hade en sådan procedur sannolikt genomförts inomhus, men den rymliga bakluckan på bilen gör att det här funkar lika bra!

– Skulle det vara regnigare senare i höst eller vinter, går det ju ofta utmärkt att ta skydd under taket på en lada, konstaterar Adam.

Men förvisso har besöken på våren och sommaren varit enklare. Trots det ser Adam inga större svårigheter med fysiska besök utomhus även under vintern. Då är det bara lite tjockare kläder som gäller!

Nu är det dags att följa upp sommarens avverkningar på plats hos Elisabet Svensson och Thom Birkeland utanför Öxabäck i Marks kommun. Före corona var det naturligt att gå igenom redovisningen vid köks- bordet, men bakluckan duger lika bra, säger Adam Everås.

Nu är det dags att följa upp sommarens avverkningar på plats hos Elisabet Svensson och Thom Birkeland utanför Öxabäck i Marks kommun. Före corona var det naturligt att gå igenom redovisningen vid köks- bordet, men bakluckan duger lika bra, säger Adam Everås.

Med blicken framåt

Det finns alltid mycket att göra som nyblivna skogsägare, inte minst på den här fastigheten där flera åtgärder redan är lite försenade. I Elisabets familj har frågor kring skogsägandet alltid varit en central del runt köksbordet, men för Thom är det relativt nytt.

– Det heter ju att man bara ser skogen och inte träden, men just nu ser jag bara alla träd, säger Thom som fotograferar och antecknar med sin iPad för att hålla kolla på allt som ska genomföras.

Efter en runda i skogen är vi tillbaka där vi startade. På fastigheten kommer det hända en del framåt, först ut är några extra åtgärder i samband med fröträdsavverkningen och sen lite längre fram kommer grenar och toppar, groten, från avverkningen skotas bort från hygget. I nästa steg hand- lar det om att planera för gallring och ungskogsröjning. Åtgärder som Adam har fått i förtroende att genomföra tillsammans med sina entreprenörer.

Eftersom Thom och Elisabet inte bor på sin skogsfastighet är det förstås värdefullt att hitta en pålitlig partner att diskutera skogliga åtgärder med.

– Adam står för fairplay och är pålitlig, konstaterar Elisabet.

Så visst går det att leverera till Sydved även under en pandemi. Vi fortsätter att genomföra säkra besök och i skogen fortsätter träden att växa.

Text och foto: Amanda Hill