Aktuellt / Senaste nytt

Se upp för granbarkborren i vår!

Publicerad 2018-12-15

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.

​I sommar och höst har stora områden i södra Sverige drabbats av omfattande angrepp av granbarkborren. De kraftigaste angreppen finns i sydöstra delarna av södra Sverige, främst östra Kronoberg, Blekinge och Kalmar. Det man ser är att det finns ett samband mellan de mest drabbade områdena och områdena med mest torka i sommar.

Kartlägg angreppen!

En stor del av granbarkborrarna övervintrar nedgrävda i marken, men det finns även en mindre del som övervintrar under barken. Under övervintringen dör en del av populationen. Torr kyla är inget problem för granbarkborren.

En mild och fuktig vinter är antagligen värre, eftersom mögel kan döda en hel del baggar. Baggarna kan också övervintra i bark som ramlat av virket under kvistning och annan hantering.

– Vintertid finns egentligen inte så många åtgärder du som skogsägaren kan göra för att bromsa angreppen. Det du kan göra är att kartlägga områden där du upptäckt barkborreangrepp. Så ta dig tid och gå en runda i din skog och sök efter angripna träd, och märk ut platser där du hittat angrepp, uppmanar Anders Ehrenström, skogsbruksutvecklare på Sydved.

Agera snabbt i vår

Men till våren, så fort värmen kommer, och allt vaknar till liv igen gäller det att agera snabbt, för att försöka bromsa angreppen. Sök- och plockmetoden gör då skäl för namnet och det är då, vid den första svämningen, som metoden gör bäst nytta. Leta upp angripna stående granar och se till att snabbt avverka och transportera bort dem från skogen.

– Är det små angrepp kanske man kan lösa det själv, i annat fall kan man behöva hjälp och då kan man kontakta sin Sydvedare. Vid större angrepp kan det vara läge att avverka hela beståndet. Gör man det i rätt tid får man ut träden med baggarna i, säger Anders Ehrenström.

Rädda virkesvärdet

Hur hittar man då angripna träd?
– Granar som dött av angreppen blir med tiden bruna och är lätta att urskilja. Men dessa träd är inte problemen, barkborrarna har lämnat trädet och kvar kan barkborrens naturliga fiender, som
myrbaggar och parasitsteklar, finnas. Försök istället hitta granarna som fortfarande är gröna i kronan, då kan man rädda mer av virkesvärdet.

Titta i äldre och medelålders granbestånd, speciellt på torra och fuktiga marker. Sök nära redan angripna träd, och titta efter ingångshål på stammen och rödbrunt borrmjöl vid stammens bas. Sådana träd har pågående angrepp av granbarkborren.

Text: Annsofie Öhman Foto: Azote