Aktuellt / Senaste nytt

Skogens röda guld

Publicerad 2025-10-06

Nygräddade köttbullar med potatismos och rårörda lingon och havregrynsgröt med lingonsylt är riktiga klassiker. Det röda bäret är en favorit i det svenska köket och har varit viktig för svenskarna historiskt, långt innan kylskåpet fanns.

Det lyser rött på marken i många höstskogar just nu. Lingonet trivs bra i ett nordligt klimat, särskilt i tallskogar med mager jord, vilket gör att Sverige, Finland och Norge är perfekta hem för de röda bären.

Naturligt konserveringsmedel

Redan långt innan frysen fanns var lingon en favorit i köket. Tack vare sitt höga innehåll av bensoesyra, ett naturligt konserveringsmedel, kunde de förvaras i vatten hela vintern utan att jäsa. Lingonvatten, som det kallades, användes som dryck långt in på 1900-talet.

Den största delen av lingonskörden kokades in som sur sylt och användes sedan till gröt, palt, sill och potatis. Den typiska lingonsylten, rårörd med socker, började inte kokas i de svenska hemmen förrän i slutet av 1800- talet, när sockret blev en vardagsvara som folk hade råd med.

Exotiskt i Asien

Vi förknippar lingon med Sverige, men de växer också i andra delar av världen, exempelvis i Ryssland, Kanada och norra USA. De kallas för lingonberry, cowberry eller mountain cranberry. I Ryssland används lingon till drycker och inläggningar, i Kanada kokar man lingonsylt till vilträtter och i delar av Asien har lingon börjat dyka upp som exotisk delikatess.

I dag är lingonsylt fortfarande en självklarhet i det svenska köket – inte bara till köttbullar utan också till blodpudding, raggmunk, vilt och pannkakor. Lingon används också i smoothies, bakverk, glögg och till och med i vissa ölsorter.

På senare år har lingon fått något av en renässans i hälsokretsar. Trots sin syrliga smak är lingon nämligen fyllda av nyttigheter, bland annat C-vitamin och antioxidanter som kan bidra till att stärka immunförsvaret.

Lingonsmoothie med lingon, banan, kardemumma och filmjölk.

Lingonsmoothie med lingon, banan, kardemumma och filmjölk.

Lingonsmoothie

En lingonsmoothie är en bra start på dagen innan ett arbetspass i skogen. Här görs smoothien med
lingon, banan, kardemumma och filmjölk. Toppa gärna med lingonströssel.

Ingredienser 4 portioner
2 bananer
250 g frysta lingon
1/2 tsk malen kardemumma
6 dl filmjölk eller yoghurt
Lingonströssel

Gör så här
Skala bananerna. Mixa banan, lingon, kardemumma och fil eller yoghurt. Häll upp i glas och toppa med frysta lingon.
Recept: ica.se

Lingonströssel

Ett nyttigare och godare alternativ till sötat strössel. Lingonströssel passar perfekt till allt från glass till krydda i viltgrytan och på smoothien.

Gör så här

  • Torka lingon i ugnen på 50 grader i ca 8-10 timmar.
  • Mixa eller mortla de torkade bären till strössel.
  • Mixa strössel till pulver.

Källa: hälsoklubb.se

    Att tänka på när du plockar lingon i skogen

    • Plocka varsamt, så att du inte skadar riset.
    • Lämna kvar lite bär till fåglar och andra djur.
    • Allemansrätten gäller, men tänk på att du inte får plocka lingon på tomtmark, nära bostadshus eller i naturreservat.
    • Meddela var du är om du är ute ensam i skogen och plockar bär.
Text: Sanna Casson Foto: Adobe Stock