Aktuellt / Senaste nytt

Skogens röda guld

Publicerad 2025-10-06

Nygräddade köttbullar med potatismos och rårörda lingon och havregrynsgröt med lingonsylt är riktiga klassiker. Det röda bäret är en favorit i det svenska köket och har varit viktig för svenskarna historiskt, långt innan kylskåpet fanns.

Det lyser rött på marken i många höstskogar just nu. Lingonet trivs bra i ett nordligt klimat, särskilt i tallskogar med mager jord, vilket gör att Sverige, Finland och Norge är perfekta hem för de röda bären.

Naturligt konserveringsmedel

Redan långt innan frysen fanns var lingon en favorit i köket. Tack vare sitt höga innehåll av bensoesyra, ett naturligt konserveringsmedel, kunde de förvaras i vatten hela vintern utan att jäsa. Lingonvatten, som det kallades, användes som dryck långt in på 1900-talet.

Den största delen av lingonskörden kokades in som sur sylt och användes sedan till gröt, palt, sill och potatis. Den typiska lingonsylten, rårörd med socker, började inte kokas i de svenska hemmen förrän i slutet av 1800- talet, när sockret blev en vardagsvara som folk hade råd med.

Exotiskt i Asien

Vi förknippar lingon med Sverige, men de växer också i andra delar av världen, exempelvis i Ryssland, Kanada och norra USA. De kallas för lingonberry, cowberry eller mountain cranberry. I Ryssland används lingon till drycker och inläggningar, i Kanada kokar man lingonsylt till vilträtter och i delar av Asien har lingon börjat dyka upp som exotisk delikatess.

I dag är lingonsylt fortfarande en självklarhet i det svenska köket – inte bara till köttbullar utan också till blodpudding, raggmunk, vilt och pannkakor. Lingon används också i smoothies, bakverk, glögg och till och med i vissa ölsorter.

På senare år har lingon fått något av en renässans i hälsokretsar. Trots sin syrliga smak är lingon nämligen fyllda av nyttigheter, bland annat C-vitamin och antioxidanter som kan bidra till att stärka immunförsvaret.

Lingonsmoothie

En lingonsmoothie är en bra start på dagen innan ett arbetspass i skogen. Här görs smoothien med
lingon, banan, kardemumma och filmjölk. Toppa gärna med lingonströssel.

Ingredienser 4 portioner
2 bananer
250 g frysta lingon
1/2 tsk malen kardemumma
6 dl filmjölk eller yoghurt
Lingonströssel

Gör så här
Skala bananerna. Mixa banan, lingon, kardemumma och fil eller yoghurt. Häll upp i glas och toppa med frysta lingon.
Recept: ica.se

Lingonströssel

Ett nyttigare och godare alternativ till sötat strössel. Lingonströssel passar perfekt till allt från glass till krydda i viltgrytan och på smoothien.

Gör så här

  • Torka lingon i ugnen på 50 grader i ca 8-10 timmar.
  • Mixa eller mortla de torkade bären till strössel.
  • Mixa strössel till pulver.

Källa: hälsoklubb.se

    Att tänka på när du plockar lingon i skogen

    • Plocka varsamt, så att du inte skadar riset.
    • Lämna kvar lite bär till fåglar och andra djur.
    • Allemansrätten gäller, men tänk på att du inte får plocka lingon på tomtmark, nära bostadshus eller i naturreservat.
    • Meddela var du är om du är ute ensam i skogen och plockar bär.
Text: Sanna Casson Foto: Adobe Stock