Aktuellt / Senaste nytt

Sommaravverkning i ädellövskog

Publicerad 2019-07-22

Så här i semestertider så brukar våra stora slutavverkningsmaskiner stå still under den tid då våra timmermottagare har semesterstängt. För att hålla dessa maskiner med uppdrag så har Sydved i år lagt in en del gallring i ädellövskog som sker i området kring Forestad, mellan Riseberga och Röstånga.

Maskinen är en Ponsse Ergo från entreprenören UGB skogsservice som utför den maskinella delen och som stöttas upp av Anders Croon som är manuellhuggare och som hjälper till med de riktigt grova och svårkvistade träden. Inköparen Martin Ohlsson passade på att besöka avverkningsgruppen så här veckan innan några skulle gå på semester för att bjuda på en fika.

På denna fastigheten så gynnas de gamla ekarna efter markägarens önskemål där man riktar in sig på att gallra bort bok och björk. Fläckvis börjar även bokföryngringen komma igång fint. Det ser även i år ut att bli ett bra ollonår då grenarna är tunga av bokollon vilket borde leda till stor aktivitet i våra bokbestånd till hösten med ljushuggning och eventuellt också markberedning där det behövs.

Text och foto: Martin Ohlsson