Aktuellt / Senaste nytt

Stockmattor – en god hjälp vid avverkning

Publicerad 2020-11-27

När det varken finns tillräcklig med plats för virket eller bra vändmöjligheter för timmerbilarna så gäller det att vara lösningsorienterad och uppfinningsrik. Med hjälp av ett antal stockmattor kan man lösa stora problem.

Ofta när vi avverkar lite mer tätortsnära eller då det inte finns plats att lägga upp virket samt vända med lastbil, så får man vara lite uppfinningsrik. Samtidigt måste man försöka skona marken så mycket det bara går.

I detta fallet har vi använt kommunens gräsmatta för att lägga upp virket på från en större avverkning. Det var det enda sättet för att kunna få ut virket till en farbar och bra väg ifrån avverkningen.

Tillfälligt avlägg med stockmattor

För att skona gräsmattan så mycket som möjligt valde vi att bygga ett tillfälligt avlägg med hjälp av stockmattor. Det gjorde att vi fick till ett något större avlägg än vad som hade gått samt att vi löste vändmöjligheten för timmerbilarna.

För att kunna komma upp på mattorna har vi lagt lite grus i ena kanten samt uppe på mattorna för att de ska kunna komma upp samt kunna få en bra start när de har lastat färdigt.

Kontakta din Sydvedare!

Undrar du hur du ska få ut virket ur din skog? Tveka inte att höra av dig till din Sydvedare för att få tips på hur man kan göra!

Text och foto: Gustav Cagner